Ми у Facebook
16.05.2018, 16:54

Столиця Єрусалим: протести і масові смерті

Кілька днів тому, між палестинцями та ізраїльтянами та палестинцями розгорілося нове простистояння.
Кілька днів тому, 14 травня, в Секторі Гази вибухнули сутички між палестинцями та ізраїльською армією. За один день загинуло щонайменше 60 палестинців.

Президент США зробив сенсаційну заяву, визнавши Єрусалим столицею Ізраїлю

Протистояння виникло чере перенесення посольства США з Тель-Авіва до Єрусалима, як і обіцяв раніше Дональд Трамп. Фактично влада визнала Єрусалим, який завжди вважався спірним містом, столицею Ізраїлю.

Дату перенесення посольства США обрали невипадково, саме 14 травня євреї відзначають створення Держави Ізраїль. Про таке рішення Білий дім оголосив 6 грудня 2017 року, і цьогоріч це збіглося із 70 річницею проголошення незалежності Ізраїлю.

США і Британія оприлюднили спільну заяву про кібератаки РФ

І водночас — велика образа для всіх палестинців, які вважають Єрусалим містом для багатьох релігій і народів. 15 травня — день пам'яті та річниця виходу палестинців із територій, які належать сучасному Ізраїлю. Його називають Накба, тобто «катастрофа» — це день скорботи і гніву, який зазвичай супроводжується маршами й демонстраціями у Палестині. 70 річницю тут відзначили новою трагедією: з 30 березня під час сутичок з ізраїльською армією загинули 109 палестинців. Більше половини з них — напередодні Накби, в Секторі Гази.

За повідомленням Остапа Яриша для Громадського, hromadske.ua.





На правах реклами