Ми у Facebook
17.05.2018, 17:36

Обираємо геотекстиль: види та призначення

Геотекстилем називають синтетичний водопроникний матеріал, який виготовляють з базальтового або скловолокна, поліпропіленових чи поліефірних ниток, інших полімерів. Використовують геотканину на будівництві, для облаштування дренажних систем різного масштабу та призначення, навіть у легкій промисловості та медицині. Ознайомитися з видами матеріалу та йогоособливостями можна в компанії «ЄвроізолГеосинтетикс» за посиланням geosvit.com.ua/g1-geotekstil/.

Який буває геотекстиль і методи його виготовлення


Залежно від того, з якої сировини виготовлено геотекстиль, розрізняють такі види:

• найміцнішим та найякіснішим вважається матеріал з поліефірних або поліпропіленовихниток;

• геотканина з мононитки чи зі штапельної сировини;

• матеріал зі змішаних ниток, які залишаються на текстильних виробництвах. Недоліком цього виду є те, що до складу може потрапити вовна чи бавовна — матеріали, які піддаються гниттю, тому використовують даний геотекстиль лише у певних проектах.

Від сировини також залежать способи виготовлення. А взагалі розрізняють 3 сучасні технології:

• голкопробивання— із сировини роблять дуже тонкі нитки, які пропускають через ряди голок-гарпунів. Останні пробивають цю масу та сплутують між собою волокна. У результаті отримують полотно з еластичними порами, яке підходить для облаштування дренажних систем на будь-яких ґрунтах. Щоб підвищити механічну міцність,голкопробивний геотекстиль додатково відправляють на гарячі вали або обдувають розпеченим повітрям;

• термофіксація — розплавлені гранули сировини розпиляють тонкими нитками на поверхню, на якій вони склеюються під впливом високих температур. Це найміцніший матеріал, для якого також характерний довший термін експлуатації, але він гірше пропускає вологу. Використовують склеєний геотекстиль для кам’янистих ґрунтів, укладання бруківки, укріплення схилів тощо;

• плетіння—виготовлення матеріалу за стандартною ткацькою технологією, шляхом перпендикулярного переплетення волокон. Такий геотекстиль не використовують у дренажних системах, а для укріплення та армування споруд.


Щільність — головний параметр вибору


Саме від цього критерію залежить вологопроникність, еластичність та те, які функції зможе виконувати матеріал: стабілізувати всю систему, розділяти різнорідні матеріали, фільтрувати воду тощо.

Геотекстиль зі щільністю понад 250 г/кв. м використовується на великих об’єктах та будівництві державного значення. Так, вищезазначений матеріал підходить для устаткування автодоріг для легковиків, паркувальних місць, зі щільністю 300 — для доріг, де будуть проходити вантажівки, 350 — залізничних колій, 400 та більше — злітних смуг міжнародних аеропортів, танкових полігонів тощо.

Для приватного використання та на менш масштабних об’єктах в компанії «ЄвроізолGeosynthetics»пропонують матеріали з нижчими показниками щільності, тим паче така геотканина коштує дешевше. Матеріал зі щільністю у 150–200 г/кв. м призначений для устаткування басейнів, невеликих штучних водойм, для будівництва фундаменту, розділення шарів; показник 100 г/кв. м підходить для облаштування газонів, 60–80 — для обгортання дренажних труб, 40–60—спорудження теплиць і парників, найтонший геотекстиль—17,3 г/кв. м— розстеляють на ґрунт, щоб захистити посіяне насіння на городах і полях від птахів.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ