Ми у Facebook
27.05.2018, 17:06

Що можна знайти в архівах КГБ?

Зазвичай в архівах КГБ люди шукають відомості про своїх зрепресованих або зниклих родичів. Наявний масив архівних документів дає змогу з’ясувати долі багатьох людей. Хоча, звісно ж, не всіх.
Водночас в архівах можна знайти й інші цікаві матеріали. У цій статті йтиметься про знахідки, що трапляються в архівно-кримінальних справах.

Передусім варто нагадати, що архіви КГБ (та його попередників ЧК-ГПУ-ОГПУ-НКВД-НКГБ-МГБ-МВД) відкрито в Україні від 21 травня 2015 року завдяки Закону України «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років».

Відтоді кожен має право на вільний доступ до архівної інформації репресивних органів. Дозволено виготовляти копії цієї архівної інформації, якщо це не загрожує стану документів. Самостійне виготовлення копій, зокрема, за допомогою власного технічного засобу (напр., фотокамери), є безоплатним.

Архівно-кримінальна справа містить як обов’язкові документи розслідування (протокол затримання, постанови на арешт та обрання запобіжного заходу, анкету заарештованця, протоколи допитів та зводин, постанову про звинувачення, звинувальний висновок, різноманітні довідки, протокол судового засідання, вирок або постанову позасудового органу тощо), так й інші матеріали, що з певних причин потрапили до неї.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ





На правах реклами