Ми у Facebook
21.05.2018, 19:14

Що таке реферат-резюме

Реферат-резюме — найбільш популярний різновид реферативних досліджень, короткий виклад інформації з одного джерела. Це текст, що складається з тезового занотовування основних положень зазначеного питання та висновків. Другорядний матеріал у ньому відкидається. Головна умова — відсутність суб’єктивних думок.
Якщо вас цікавить огляд новітніх статей, цікавої інформації щодо організації робочої та навчальної діяльності або робота у Вінниці — HH.UA «HeadHunter Україна» саме ваш портал.

Особливості написання


Реферат-резюме — скорочена форма певного тексту з конкретними відомостями, ідеями автора та висновками. Він наближений до звичайного конспекту, але виділяється лаконізмом, подає тільки узагальнення та нові, оригінальні ідеї автора. Його особливість — це об’єктивність, він не відтворює погляди референта щодо викладеного матеріалу та його оцінки.

Вимоги до написання:

• точність та інформативність;

• невеликий об’єм (1/8 або 10–15 % від загального тексту);

• обмежене відтворення ілюстративного матеріалу;

• науковий стиль викладу;

• інформація подається як констатація фактів;

• наявність мовних кліше;

• граматична та стилістична правильність написання;

• прості неускладнені речення.

Структура реферату-резюме


1. Автор, назва статті, вихідні дані використаного джерела (бібліографічний опис).

2. Тема статті — загальна тема джерела, його мета. Наприклад, статтю (книгу) присвячено темі (питанню, проблемі). Метою статті (дослідження) є…

3. Композиція — кількість структурних частин джерела. Наприклад, стаття (монографія, дослідження) складається з … розділів.

4. Зміст — конкретні результати або висновки автора статті. Використовуються мовні кліше: «у вступі зазначено», «перший розділ присвячено», «у другому розділі розглядається», «на думку автора», «третій розділ репрезентує», «у висновках підсумовується».

5. Наявність ілюстративного матеріалу — зазначення його наявності (як приклад, автор ілюструє свої роздуми конкретними фактами і прикладами, малюнками, таблицями).

6. Адресат — опис цільової аудиторії: «Монографію презентовано для спеціалістів у сфері…» або «для широкого кола читачів».


Рекомендації до правильного написання


Реферат-резюме — стислий аналіз та переказ тексту. Слід уникати детального переказу тексту із зазначенням деталей та подробиць, а краще послуговуватись його чіткою структурою. Референт може використовувати загальновизнані скорочення наукових понять та термінів. За можливості до тексту можна додавати цитати, але вони мають бути не об’ємними, лаконічними, зрозумілими в контексті змісту дослідження та чітко підтверджувати суть праці. Виокремлення ключових слів та використання диференційованого читання допоможе якісно та швидко опрацювати матеріал.

Реферат-резюме укладається таким чином, щоб читач, ознайомившись із ним, отримав повне уявлення про зміст праці та відзначив корисну інформацію. Якісно написаний реферат-резюме економить час та інколи скасовує можливість звернення до першоджерела.





На правах реклами