Ми у Facebook
22.05.2018, 11:03

У Басівкутському озері — “повний комплект” забруднення. Купатися не радять

Все ж таки, “сонячні ванни” для рівнян і цього року — найкорисніші. У воду не варто лізти.
Як повідомили з Державної установи "Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України", фахівці установи моніторять якість води озера Басів Кут протягом всього купального сезону. Досліджені проби води водойми, які були відібрані 15 травня, показали, що вода не відповідає санітарним вимогам щодо санітарно – хімічних показників, а саме: запах – 2 бали (при нормі – не більше 1); БПК5 – 8,2-9,7 мгО2/дм³ ( при нормі не більше 4 мгО2/дм³); ХСК – 100-110 мгО2/дм³ (норма- не більше 30 мгО2/дм³). В одній з трьох проб води досліджених на паразитологічні показники виявили цисти лямблій. У 3 пробах, які були досліджені на мікробіологічні показники, індекс ЛКП (лактозопозитивної кишкової палички) був вищий за норму (5000 од/дм³), і становив 24000-240000 од/дм³.

У Рівному можна приймати поки лише “сонячні ванни”


Враховуючи вищевказане, ДУ «Рівненський ОЛЦ МОЗ України» не рекомендує використовувати водойму для купання. 

У Рівному готуються до початку пляжного сезону


Також як наголошується у повідомленні з Державної установи "Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України", зaбруднення Бaсівкутського озера розпочaлося 25 рoків тому. Тоді нaвколо вoдойми почaли мaсово будувати кoтеджі. Через відсутність централізованої господарсько- побутової каналізації, чимaло господарів пoвиводили кaналізаційні стoки зі своїх помeшкань бeзпосередньо у вoду. Частина будинків каналізовані на вигріба або септики. Крім того, на території, де розташована житлова забудова, відсутня зливова каналізація. Вище озера Басів Кут, поблизу селища Квасилів, розташовано очисні споруди, які скидають, після очистки, стічні води в річку Устя. Очистка стічних вод на даних очисних спорудах не завжди ефективна, про що свідчать результати досліджень якості води, проведених лабораторіями РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал», Рівненським обласним центром гідрометеорології та Держекоінспекції. В пробах води, відібраних нижче скиду очищених стічних вод у річку виявлено перевищення норм нітратів, фосфатів, азоту амонійного, заліза, БПК5.

Довідка:

БПК 5 — Біологічне споживання кисню - кількість кисню, витрачена на аеробне біохімічне окислення під дією мікроорганізмів і розкладання нестійких органічних сполук, що містяться в досліджуваній воді. Він визначає кількість легкоокислючих органічних забруднюючих речовин у воді

ХСК — хімічне споживання кисню.

(Вікіпедія).

Кишкова паличка
– «лакмусовий папірець» бактеріального забруднення води. Патогенні штами при попаданні в шлунково-кишковий тракт з водою, можуть викликати захворювання у людей кишкової та сечовивідної системи.

Лямблії
можуть викликати запальні процеси дванадцятипалої кишки, набряк її слизової оболонки, що призводить до порушення відтоку жовчі та соку підшлункової залози, застою в цих органах і появи симптомів холециститу і панкреатиту. При зниженому імунітеті у дітей та людей старшого віку хвороба може протікати більш гостро, а також можуть виникати алергічні реакції.






На правах реклами