Ми у Facebook
14.07.2018, 15:06

Як виростити малину, яка плодоносить двічі на рік

Фото з Інтернету

Малина, яка плодоносить двічі на рік, називається ремонтантною.
Ремонтантна малина - це відмінна альтернатива звичайним кущам ягід. Головним плюсом такої рослини вважається те, що вона плодоносить двічі на рік, а ягоди великі і смачні. Малина ремонтантних сортів зараз знаходиться на піку популярності серед бувалих садівників, і простих любителів.

Причина такого ажіотажу абсолютно зрозуміла - такі сорти можуть плодоносити два рази в рік, і давати значно більше плодів, ніж звичайний кущ. А ще, при однорічному циклі вирощування малини, вам не доведеться боротися з великою кількістю недугів і шкідників, період активності яких припадає на етапи розвитку звичайних плодів. Але є певні особливості догляду за ремонтантною малиною, про які ви повинні знати перед тим, як посадити рослину. Давайте розберемо їх докладніше в статті.

Що являє собою ремонтантна малина?

Ремонтантна малина - це рослина, яка за рік плодоносить двічі. Перший урожай дачники збирають на початку літа, а другий - восени. Часто другий урожай більше, а ягоди більші, ніж в перший раз, що особливо радує любителів поласувати свіжою малиною на початку осені. Основними позитивними сторонами вирощування ремонтантних сортів малини вважаються такі переваги:

Рослина починає плодоносити в перший же рік після посадки. Це означає, що якщо ви ранньою весною посадили кілька кущів такої ягоди, то вже восени зберете перший смачний урожай.

Така малина не схильна до впливу хвороб, і шкідників-комах. Життєвий цикл комах налаштований на звичайний період дозрівання ягоди. Ремонтантні ж сорти дозрівають раніше і пізніше цього періоду.

Зимує рослина досить самостійно: її не потрібно накривати плівкою, листям або нагортати сніг.

Цвісти малина починає, як тільки пройдуть останні заморозки, тому всі квіти, які викидає кущ, перетворюються в плоди.

На відміну від звичайної малини, яка має властивість пускати пагони скрізь навколо себе, ремонтантна малина поводиться значно спокійніше.

Таким чином, вам не потрібно приділяти багато уваги і сил боротьбі з небажаними пагонами. Тобто, ремонтантні сорти мають велику кількість позитивних сторін, які дуже сподобаються як бувалим дачникам, так і початківцям садівникам.

Підготовка ґрунту та посадка ремонтантної малини

Для посадки ремонтантної малини відмінно підійде місце в кутку саду або городу, яке добре освітлюється сонцем, закрите від холодних вітрів і протягів. Далі для підготовки ґрунту до посадки внесіть добриво в грунт. Це може бути рівномірний розподіл по всій поверхні відведеної ділянки, і його перекопування, або можна насипати його в ями і траншеї.

Для звичайного грунту досить внести кілька відер перегною або верхового торфу, і по 1 склянці суперфосфатів та сірчанокислого калію. Далі переходимо безпосередньо до посадки малини. Її можна садити ранньою весною або восени. Оптимальний варіант - кінець вересня.

Таким чином, рослина встигне вкоренитися, щоб вдало перезимувати. А вже наступної весни ви можете їсти свіжі та солодкі ягоди.

Ще одна важлива умова посадки рослини - щоб коренева шийка малини перебувала на тому ж рівні, як і було до пересадки. Засипаючи кореневища грунтом і ущільнюючи його, потрібно бути особливо акуратними, адже кореневу систему дуже легко пошкодити.

Незалежно від погодних умов і рівня зволоження ґрунту, щотижня малину потрібно поливати, використовуючи для цього не менше 5 літрів води на 1 саджанець. Якщо ви висаджуєте ремонтантну малину в ряд, то потрібно дотримуватися відстані між саджанцями близько 1 метра, а віддаленість рядів повинна бути не менше 1.5-2 метра. Такі умови будуть оптимальними для нормально розвитку і зростання малини.

Особливості догляду за ремонтантною малиною

Правильний догляд за рослиною включає в себе ряд процедур, які допоможуть зібрати відмінний урожай великих і смачних ягід.

Як і коли обрізати ремонтантну малину. Ремонтантна малина має властивість плодоносити на пагонах віком 1 або 2 роки. Але, перший урожай вимагає великих витрат сил і поживних речовин рослини, тому часто перший, ранній, урожай менше, а розмір ягід дрібніше.

Тому рекомендується орієнтуватися більше на пізній, осінній урожай ягід. Для цього рекомендується правильно і вчасно робити обрізку рослин. Восени, після збору другого врожаю, потрібно обрізати дворічні пагони, які вже закінчили плодоносити.

У молодих пагонів обрізаються тільки верхівки, де були перші ягоди. А ранньою весною потрібно тільки обрізати поросль, яка була травмована або обморожена під час зимівлі. Дуже важливо рихлити ґрунт під час росту рослини. Робити це рекомендується, починаючи з ранньої весни, коли на малині тільки починають з'являтися бруньки.

Між рядами розпушування провадиться на 10-15 см в глибину, а ось в самих кущах не варто заглиблюватися на більш ніж 7-8см, інакше ви ризикуєте пошкодити кореневу систему рослини. Розпушування необхідне для того, щоб кисень міг легше потрапляти в землю, краще утримувалася волога, і відмінно розвивалася корисна мікрофлора.

Полив рослини. Дуже важливо регулярно поливати малину, щоб вона могла повноцінно розвиватися і давати хороший врожай. Полив потрібно проводити до тих пір, поки грунт не промокне на 30-40 см. Регулярність поливу визначити складно, все залежить від погоди, яка тримається на вулиці.

Особливо важливо зволожувати землю під час цвітіння рослини і дозрівання плодів. Так само потрібно поливати кущі після кожної збірки ягід. Так наступний урожай вийде більш соковитим і смачним, а сама малина не виглядатиме сухою та виснаженою. Так само за допомогою постійного зволоження краще всмоктуються мінеральні речовини і вітаміни з грунту.

Ремонтантна малина — відмінна альтернатива звичайним кущам малини. Вона має велику кількість позитивних сторін, головною з яких, звичайно ж, вважається плодоношення двічі на рік.

А методи догляду не сильно відрізняються від способів догляду за звичайними рослинами, і не будуть тягарем любителям попрацювати в саду. За ваші старання культура віддячить рясним врожаєм, який ви почнете отримувати ще раннім літом, і до осені зможете балувати себе і рідних смачною домашньою ягодою.

Джерело: http://sad-i-gorod.com





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ