Ми у Facebook
25.05.2018, 09:00

Дітей у школі труїв клей

Причину отруйного смороду в НВК "Колегіум" встановили фахівці. Сполуки фенолу і формальдегіду у спортзалі виділялися через надмірну вологість підлоги спортзалу. Пізніше з’ясувалось, що шкідливі речовини були не лише у спортзалі.
Неприємний запах стояв і в навчальному класі, розміщеному поряд із гімнастичною залою. Концентрація фенолу в кабінеті перевищувала нормативні значення в п’ять разів, а формальдегіду – удвічі. Не виключено, що цьому могла сприяти міграція шкідливих речовин з тієї ж зали.

Як показали результати експертизи лабораторного центру, клей лінолеуму не висох і тому в повітря виділяється неприємний запах. Допустимі норми виявилися перевищеними в десятки разів. Через це учні початкових класів не займалися в спортзал, адже там у них погіршувалося самопочуття.

– Результати досліджень клею, який наносився між бетонною основою та лінолеумом вказали на те, що причиною такого забруднення може бути саме він, – зазначив в.о. керівника Рівненського обласного лабораторного центру Роман САФОНОВ. – Ми вже дали рекомендацію стосовно того, щоб його зняти з бетонної основи і після повторних замірів буде зрозуміло, чи він був єдиною причиною.
Також проведено аналіз сухої будівельної суміші (фарби, ґрунтовки, штукатурки), знятої зі стін. Перевищень допустимих рівнів міграції токсичних речовин від будматеріалів у повітряне середовище не виявлено. Перевищень допустимих рівнів міграції фенолу і формальдегіду не виявлено також і при дослідженні лінолеуму.

Рівненський обласний лабораторний центр висловив пропозицію зняти лінолеум, звільнити бетонну основу від клею та знайти причину вологості.

Хто винен у цьому – підрядник, який робив ремонт, чи педагоги, які не стежили за експлуатацією будівлі, тепер встановлює прокуратура.

Фото: Рівненський обласний лабораторний центр





На правах реклами