Ми у Facebook
03.06.2018, 16:14

Як від’єднатися від централізованого теплопостачання

Якраз влітку над цим питанням задумуються рівняни.
Проте потрібно дотриматися кількох вимог закону.

Питання відключення житлових будинків від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання регулюється «Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2005 р. №630, та «Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання», затвердженим наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22.11.2005 р. №4 (зі змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 6.11.2007 р. №169).

Як рівнянам відключитися від централізованого теплопостачання завдяки новому закону

Зокрема, згідно з п. 24 цих Правил, «споживачі можуть відмовитися від отримання послуг із централізованого опалення та постачання гарячої води» (далі — ЦО та ГВП), а у п. 25 передбачено, що «відключення споживачів від мереж ЦО та ГВП здійснюється в порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства».

Відповідно до вказаних чинних нормативно-правових документів передбачається відключення будинку загалом, а не секцій, під’їздів чи окремих його приміщень, і вирішувати це питання необхідно за згодою всіх співвласників багатоквартирного будинку. Самовільне відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води заборонено.

Як рівнянам відключитися від централізованого теплопостачання

Згідно з пунктом 2.1 Порядку, для вирішення питання відключення житлового будинку (будинків) від мереж централізованого опалення його власник (власники) повинен (повинні) звернутися до відповідної комісії органу місцевого самоврядування або місцевого органу виконавчої влади з письмовою заявою про відключення від ЦО та ГВП. Зокрема, в Івано-Франківську співвласникам багатоквартирного будинку з цього приводу необхідно звертатись до міжвідомчої комісії з розгляду питань, пов’язаних з відключенням споживачів від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання, склад якої затверджено рішенням сесії Івано-Франківської міської ради від 26.04.2016 р. №127-5.

У заяві про відключення від мереж ЦО та ГВП власник (власники) будинку зазначає причини відключення. До заяви додають копію протоколу загальних зборів мешканців будинку щодо створення ініціативної групи з вирішення питання відключення від мереж ЦО та ГВП та прийняття рішення про влаштування в будинку системи автономного опалення. Рішення про відключення будинку від системи централізованого опалення з улаштуванням індивідуального опалення має бути підтримано всіма власниками (уповноваженими особами власників) приміщень у житловому будинку.

Після вивчення поданих документів міжвідомча комісія приймає рішення щодо відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання, влаштування індивідуальної (автономної) системи теплопостачання та збір вихідних даних і технічних умов для виготовлення проектної документації. При цьому обов’язково враховують технічні можливості існуючих мереж газопостачання, водопостачання та електропостачання цього населеного пункту або окремого мікрорайону щодо забезпечення живлення запропонованої власником (власниками) системи теплопостачання.

Отож для від’єднання будівлі від мереж ЦО та ГВП власникам необхідно: отримати відповідний дозвіл міжвідомчої комісії; звернутися письмово до виконавця послуг з ЦО та ГВП щодо видачі технічних умов; замовити в теплопостачальній організації проекти розрахунків гідравлічного режиму системи ЦО будинку та розрахунку залишкового теплового навантаження; погодити в теплопостачальній організації відповідні проекти; замовити в ліцензованій організації монтажні роботи щодо від’єднання будинку від мереж централізованого опалення та його обладнання системою автономного опалення.

Далі, після від’єднання будівлі від мереж ЦО, складають відповідний акт встановленого взірця за участю представників теплопостачального підприємства, управителя будинку та монтажної організації, що проводила зазначені роботи. Акт мають підписати всі сторони, і його потрібно засвідчити печаткою. Дата затвердження цього акта головою міжвідомчої комісії є датою припинення нарахувань плати за централізоване опалення.

Слід зазначити, що 10 грудня 2017 року ухвалено Закон України «Про житлово-комунальні послуги» в новій редакції, який набере чинності через шість місяців, тобто з липня. Відповідно до п. 7 розділу VI «Прикінцевих та перехідних положень» цього закону, «у багатоквартирних будинках, в яких на день набрання законом чинності не менш як половина квартир та нежитлових приміщень відокремлена (відключена) від мереж централізованого опалення та централізованого гарячого водопостачання, власники квартир та нежитлових приміщень, приєднаних до таких мереж, не зобов’язані, але мають право виключно за власним рішенням у встановленому порядку відокремити (відключити) від них свою квартиру чи нежитлове приміщення та влаштувати систему індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) у такій квартирі чи нежитловому приміщенні».

Про це повідомляє газета "Галичина", galychyna.if.ua





На правах реклами