Ми у Facebook
08.06.2018, 10:02

Про медичну реформу, трансплантологію, безкоштовні ліки та бейбі-бокси – Уляна Супрун відвідала Рівне

Уляна Супрун. Фото з її сторінки у ФБ.

Не так давно із візитом в місті побувала В.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. Очільниця Міністерства не лише зустрілася з керівництвом області, але й відповіла на запитання журналістів.
Під час прес-конференції обговорювали кілька найбільш актуальних питань.

Про медичну реформу


Одна із тем, про яку говорила головний медик України – це, звісно ж, медична реформа. Тим більше, що зараз на Рівненщині триває програма «Обери свого лікаря», яка розпочалася ще 1 квітня:
«Хочу відзначити ефективний поступ вперед Рівненської області. Майже 17 відсотків мешканців Рівненщини підписали декларації з лікарями. У Рівному – 20 відсотків. Це хороший показник по всій країні. Ми були в одній рівненській амбулаторії. В кожному кабінеті був ноутбук. Пацієнтами займається лікар, а декларації допомагає підписувати декларації. І можна помітити, що медики вже організували свою роботу таким чином, щоб ефективно працювати і у вихідні – навіть в суботу та неділю можна прийти та підписати папери. Завершується робота над програмою, яка стосується сільської медицини. У межах цієї програми передбачається будівництво амбулаторій у селах, їх оснащення та закупівлю транспорту для лікарів, - зазначає Уляна СУПРУН.

Про трансплантологію


«Новий закон про трансплантацію вже проголосували у Верховній Раді, але він поки не діє. А коли його підпише Президент, то заплановано, що він вступить у силу від 1 січня 2019 року. Цей документ передбачає створення нового центрального органу виконавчої влади, який і займатиметься трансплантологією. МОЗ має створити цей ЦОВ. У його обов’язки входитиме формування реєстру донорів, реєстру реципієнтів (тих, кому пересаджуватимуть тканини та органи від донора – Авт.) Це великий обсяг роботи, який потребує чималих грошей. В бюджеті вони не передбачені. І тільки коли закон підпише Президент, то можна говорити про зміни головного кошторису країни й відповідне фінансування. Та вже зараз ми маємо деякі розробки щодо планів: у законі передбачене навчання на транспланткоординаторів. Це не лікарі, але вони працюватимуть у лікарні й координуватимуть процес трансплантації. Вже є навчальні програми на цю спеціальність. Більше року ми працюємо над реєстром, який стосується трансплантації кісткового мозку. В Україні на високому рівні розвивається трансплантація нирок і є 5 лікарень, які можуть проводити такі операції. Для цих закладів вже закладені кошти на пілотну програму, щоб вони могли цим займатися. Трансплантація інших органів в Україні не розвинена. Потрібен час, аби не лише розробити реєстр, але й перейняти досвід інших країн. Ми повинні отримати знання щодо трансплантації усіх органів, а не лише нирок», - зазначає Уляна СУПРУН.


Фото Юрія Дюга.
Фото Юрія Дюга.



Про бейбі-бокси


Планується, що новонароджені вже найближчим часом отримуватимуть так звані бейбі-бокси:

«У бейбі боксі будуть усі речі, які необхідні для догляду за дитиною у перший тиждень життя. Пакунок міститиме памперси, креми для шкіри, інструкції щодо годування, а також пам’ятки, що потрібно робити, якщо дитина захворіє та інші необхідні речі. Це такий невеликий подаруночок, який полегшить початок дуже нового етапу життя», - зазначає Уляна СУПРУН.

Про безкоштовні ліки


«З напрямків на які варто звернути увагу - підсилення комунікації та залучення громадян до участі у програмі «Доступні ліки». Цікаво, що у місті Рівному за показниками однієї з найбільших мереж аптек - 30% ліків, які є учасниками програми, купуються мешканцями міста за власні кошти. Цей показник треба знижувати і тут найважливіше - комунікація з населенням» - підсумувала Уляна Супрун у мережі «Фейсбук» після відвідин Рівного.





На правах реклами