Ми у Facebook
09.06.2018, 11:00

Дача. Сад.Город. 10 ефективних способів боротьби з бур'янами

Щоб очистити земельну ділянку від бур'янів, потрібно докласти чимало зусиль, проте часто старання не дають ефективного результату. Як вивести бур'ян з городу, щоб його і слід простиг, розкажемо далі.
ТОП-10 способів боротьби з бур'янами:

Знищення бур'янів паровим обробіт­ком ґрунту. При різноглибинному об­робітку чистого пару у весняно-літ­ній період створюються сприятливі водно-повітряний і тепловий режими, що сприяє проростанню насіння бур'­янів. Культивації частіше слід робити в пер­шій половині літа, коли бур'яни про­ростають інтенсивніше і менше вису­шується грунт. У другій половині літа культивації можна замінити хімічним прополюванням.

Дача.Сад.Город. Як позбутись пирію та осоту на земельній ділянцці

Мульчування грунту гноєм, що перепрів. Матеріали для мульчування насправді можна використовувати різні. Це може бути і солома і деревна кора, та навіть ті бур’яни, попередньо скошені. До речі про органічне землеробство – мульчування в даному випадку є грунтопокрівельним шаром. Крім того, мульча дозволяє позбавлятися від бур’янів, хай не повністю, але в більшій мірі, так вона ще і зберігає вологу в ґрунті.

За допомогою покрівельного матеріалу можна стримувати ріст бур’янів, а також позбавлятися від них. Для городніх культур в матеріалі прорізаються отвори. Інші ділянки накриваються повністю.Для цього можна використати плівку, картон, газети або руберойд.



Головна мета – попередити доступ світла до стебел бур’янів. Щодо руберойду деякі городники мають таку думку, що з цього матеріалу в ґрунт потрапляють шкідливі речовини.

Рослини-сидерати. З допомогою цих рослин ви не тільки подавіть на ділянці бур’яни, але ще й збагатите грунт азотом. З найбільш поширених сидератів я можу виділити гірчицю, фацелію, овес, еспарцет та інші бобові.



Знищення бур'янів у посівах. У ком­плексі агротехнічних заходів боротьби з бур'янами в посівах сільськогоспо­дарських культур важливе місце від­водиться боронуванню, розпушуванню міжрядь просапних культур, підгор­танню тощо. Боронування проводять до і після з'явлення сходів культурних рослин. Міжрядні обробітки проводять у по­сівах просапних (соняшнику, кукуруд­зи, буряків, овочевих) і зернових куль­тур (проса, гречки тощо), висіяних з широкими міжряддями. При міжряд­них обробітках знищуються не тільки малорічні, а й багаторічні бур'яни. У посівах кукурудзи, картоплі, соняш­нику, частково і цукрових буряках у певні фази їх розвитку бур'яни приси­паються в рядках при підгортанні культур і гинуть під шаром ґрунту.

Метод вичісування застосовують для бур’янів, які мають міцне на розрив кореневище, розміщене у верхній частині орного шару ґрунту. За такого способу кореневища витягають з ґрунту пружинними культиваторами на край поля і спалюють. Недоліком цього методу є те, що частина кореневищ залишається в розпушеному ґрунті, розтягується по полю культиваторами, швидко відростає і добре розмножується. Тому значного поширення у виробництві цей метод не знайшов.



Більш надійним у боротьбі з кореневищними бур’янами, зокрема з пирієм, є метод удушення. Він полягає в тому, що під час перехресного обробітку поля важкими дисковими боронами з добре загостреними робочими органами кореневища розрізаються на невеличкі частинки. При відростанні з них «шилець» дискування повторюють. Після повторної появи сходів пирію у вигляді «шилець» їх глибоко заорюють плугами, на яких передплужники встановлені нижче глибини дискування. Якщо на загорненій глибоко у ґрунт частині кореневища з’являється другий проросток, то він також гине, не досягнувши поверхні ґрунту.

Метод виморожування
— подібний за технологією до попереднього, але кореневища гинуть у верхньому шарі від низьких температур у зимовий період.

Метод виснаження застосовують проти коренепаросткових бур’янів (осот рожевий і жовтий, березка польо­ва та інших) коренева система яких містить значну кількість запасних поживних речовин. Пошкодження, які наносять­ся їй під час обробітку, стимулюють пробудження великої кількості нових придаткових бруньок, які проростаю­чи, виснажують бур'яни. Цей процес значно прискорюється при систематич­ному підрізуванні пагонів і розеток бур'янів у фазі 3—4 листків і посилюється при збільшенні глибини підрізування па­ростків, що з'явилися, та подовженні післязбирального періоду.

За допомогою механічних заходів не завжди можна знищити бур'яни, наприклад, на суцільних посівах, в рядках або гніздах просапних куль­тур. Тому для знищення багатьох бур'янів використовують додатково і високоефективні хімічні речовини, які нази­ваються гербіцидами .

За матеріалами: agrometeo.od.ua





На правах реклами