Ми у Facebook
21.06.2018, 16:49

Бунт проти переїзду гімназії: чому в Млинові вчителі опираються оптимізації

Майже рік тривають суперечки проти планів об’єднаної громади райцентру Млинів об’єднати два навчальні заклади. Там навіть уже розпочали масштабний ремонт класів, але педагоги збунтувалися. Навіть перекривали трасу, коли на “Козацькі могили” приїздив патріарх Філарет.
Бояться звільнення

Ідея керівника громади досить проста. Перенести гімназію в приміщення школи номер три. Тут можна навчати 1200 учнів. Нині це приміщення заповнене на третину. Є величезний спортивний зал, усі туалети всередині.
Однак педагоги збунтувалися. Вони переживають, що "унікальна гімназія просто зникне". Також окремі вчителі залишаться без роботи.



– Ми навчаємося за різними навчальними планами. У нас заклад із поглибленим вивченням іноземної мови. Про що нам і закидають, що громада витрачає на нас більше коштів, бо існує поділ на групи, – каже директор гімназії Надія РУДЕНКО.

Педагогічний колектив підтримує частина батьків. Теж бояться, що кваліфіковані вчителі, які викладають за модульною системою, не зможуть працювати у звичайній школі.

– Дітей вчать не стіни, не умови, а педагоги, колектив, який створювався двадцять років. Який не можна зробити, перемішавши кадри в довільному порядку, – наголошує голова батьківського комітету Віктор КРАСОВСЬКИЙ.


"Нічого ми не закриваємо"

У новому приміщенні 300 учням гімназії буде набагато краще. У цьому запевняє голова Млинівської об’єднаної територіальної громади Дмитро ЛЕВИЦЬКИЙ (на фото). Майже рік він намагається переконати педагогів у доцільності оптимізації. Поки безрезультатно.



– Ми проводимо першокласний ремонт у класах, закупили енергозберігаючі лампи, поклали якісний ламінат і облаштували стелю з німецьких матеріалів, – розповідає керівник громади. – Уже закуплені в ці класи нові меблі, тендер відбувся. На всю школу на 850 тисяч гривень придбано мультимедійні комплекси.

Доцільність перенесення викликана тим, що бюджет утримання закладу виявиться дешевшим. У третій школі, яка цього року випустила всього 12 школярів, разом з гімназією вчитимуться майже 700 учнів. У приміщенні колишньої гімназії створять центр творчості та дозвілля дітей, бібліотеку.

– Впевнено кажу, що сьогодні нічого не закриваємо. Ми навпаки поліпшуємо матеріально-технічну базу третьої школи, яка стане опорним закладом, – підкреслює Дмитро Левицький. – Плануємо створити тут потужний ліцей. Це дасть можливість навчатися там значно більшій кількості учнів.


"План громади оптимальний"

У планах оптимізації громади чиновники порушень не бачать. В управління освіти кажуть: про конфлікт знають, не раз спілкувалися з учасниками, але децентралізація дозволяє керівнику ОТГ провести оптимізацію.
– Очевидно, що два навчальні заклади, які знаходяться поруч, складно утримувати. Тому план, запропонований Млинівською ОТГ, на мій погляд, можна вважати оптимальним. Думаю, він буде втілений у життя, – додає начальник управління освіти та науки Рівненської ОДА Григорій ТАРГОНСЬКИЙ.

Крапку в конфлікті мають поставити наприкінці червня. Тоді депутати новоствореної Млинівської ОТГ будуть голосувати за об’єднання закладів.




Більше цікавих новин, актуальної інформації, корисних порад, життєвих історій, а также програму телебачення найпопулярніших каналів ТБ на наступний тиждень, сканворд, гороскоп та блок оголошень і реклами - у свіжому номері газети "ОГО".

Свіжий номер рівненського інформаційно-рекламного тижневика "ОГО" можна придбати у кіосках та у приватних розповсюджувачів, передплатити, а також прочитати онлайн версію на нашому порталі ОГО.

Щоб прочитати онлайн версію (PDF версію) останнього номера газети "ОГО", перейдіть ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ.





На правах реклами