Ми у Facebook
29.06.2018, 19:49

Мільярд євро макрофінансової допомоги від ЄС: за яких умов гроші прийдуть в Україну

26 червня Рада ЄС остаточно ухвалила рішення про виділення Україні макрофінансової допомоги на суму 1 мільярд євро. Це вже четверта програма макрофінансової допомоги для нашої країни. Рішення підтримали усі члени Ради ЄС, окрім Угорщини.
Мета кредиту — покриття фінансового розриву, підтримка економічної стабілізації та програми проведення структурних реформ. Що доведеться зробити Україні для отримання коштів, аналізує провідний науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Олександра Бетлій.

Україна отримає фінансову допомогу від ЄС


Макрофінансова допомога (МФД) є винятковим фінансовим інструментом ЄС для стабілізації фінансово-економічної системи в країнах-партнерах ЄС, що зіткнулись із проблемами платіжного балансу, та як правило, мають підтримку з боку МВФ.

Соціальні послуги стануть ближче

Джерело: eurointegration.com.ua
Джерело: eurointegration.com.ua


Україна отримує МФД у формі кредиту під ставку, нижчу за ринкову, оскільки надання кредиту ЄС залучає кошти на відкритому ринку і передає їх на таких же умовах отримувачам допомоги. Тобто вартість кредитування відповідає вартості залучення коштів ЄС.

У 2014-2017 роках Україна в рамках трьох програм Макрофінансової допомоги отримала від ЄС кредити на суми відповідно 610 млн євро, 1 млрд євро та 1,2 млрд євро. В кінці минулого року Україна втратила шанс отримати 600 млн євро допомоги в рамках третьої програми, оскільки не виконала чотири вимоги, передбачені в Меморандумі про макрофінансову допомогу: запуск автоматичної перевірки е-декларацій, зняття заборони на експорт лісу-кругляка, закон про кредитний реєстр НБУ і перевірка інформації про бенефіціарних власників компаній.

Для отримання коштів Україні потрібно буде виконати ряд передумов. Серед відомих передумов для отримання макрофінансу є продовження співпраці з МВФ. Рішення парламенту щодо створення Антикорупційного суду, яке було ухвалено минулого тижня, наблизило ймовірність такого продовження (хоча вже є новини щодо неповної відповідності ухваленого закону рекомендаціям Венеціанської комісії). Водночас для співпраці з МВФ уряду ще потрібно підвищити тарифи на газ для населення та забезпечити стійкість бюджету.

Продовження співпраці з МВФ є необхідною, але не єдиною умовою для отримання 1 млрд євро макрофінансу. Попереду нас чекає підписання Меморандуму про надання четвертої програми макрофінансу, в якому буде визначено чіткі критерії для отримання допомоги. Навряд чи цього разу йтиметься про 22 передумови (як в третій програмі), але там точно будуть чіткі заходи політики. Серед них - невиконані раніше критерії, а саме: запуск автоматичної перевірки е-декларацій, перевірка інформації про бенефіціарних власників компаній та ефективна робота Антикорупційного суду. Інші критерії, ймовірно, включатимуть заходи у сфері боротьби із запобіганням відмиванню грошей та ухиленням від сплати податків.

Макрофінансова допомога є одним з найдешевших видів кредитування для України, оскільки цей кредит надається за низькими ставками на довгий строк, а кошти спрямовують в Державний бюджет. Проте радіти поки що рано: для отримання цих коштів Україні ще треба виконати домашнє завдання із впровадження визначених заходів політики. І головне із завдань, що стоять перед нашою країною - відновлення співпраці з МВФ.

Олександра Бетлій, провідний науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, повідомляє VoxConnector





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ