Ми у Facebook
02.07.2018, 09:07

Фітофтора: профілактика та методи боротьби

Йдуть дощі і в зоні ризику помідори. Як боротись з фітофторою, читайте далі.
Фітофтора - одне з найпоширеніших і неприємних грибкових захворювань, що вражає пасльонові рослини: картоплю, томати, баклажани, перець, суницю. Особливо небезпечна фітофтора для томатів та картоплі, оскільки вражає ці рослини в період дозрівання плодів, коли боротися з нею практично безглуздо.

Без застосування спеціальних засобів і правильної профілактики фітофтороз здатний вразити до 50-60% усього врожаю, що в сукупності з високою швидкістю поширення робить це захворювання неймовірно небезпечним.

Як вберегти помідори від фітофтори: поради рівненським городникам

Ознаки хвороби

Захворювання переносить оомицет Phytophthora infestans (хоча в народі його частіше називають грибком). На листі хворої рослини з'являються коричневі або сіруваті плями неправильної форми, які через короткий проміжок часу поширюються на стебло і плоди. У вологу погоду плями можуть виглядати дещо інакше: навколо уражених ділянок з'являється білий пліснявий наліт. За сприятливих умов захворювання може цілком вразити рослина всього за 2-3 дні. Якщо в цей момент поширення хвороби не зупинити, то одна рослина здатна за 1-2 тижні заразити всі інші рослини на ділянці, а ще через пару тижнів цілком згубити весь урожай. Томатам хвороба, найчастіше, передається від картоплі. Слід зазначити, що у фітофтори немає чітко вираженого "календаря", хвороба може вражати рослини кілька разів на рік в різний час. Сприяє її появи підвищений рівень вологості, часті і затяжні дощі, коливання температури (завдяки яким з'являється рясна роса і ранкові тумани).

Як правильно проріджувати буряки: поради рівненським городникам

Профілактика появи фітофтори

Перед тим, як розповісти про те, як боротися з фітофторою, слід згадати профілактичні методи, які допоможуть запобігти появі цієї хвороби.

"Ранкова кава": психолог Олена Плахтина – про таємниці людської душі [+Відео]

- Перед посадкою обробляйте посівний матеріал фунгіцидами (марганцівкою).
- Використовувати сорти рослин, стійкі до фітофторозу.
- Саджайте рослини на деякій відстані одна від одної, не допускаючи загущення посадок.
- Не допускайте появи підвищеної вологості: мульчуйте грунт, видаляйте нижнє листя рослин.
- Проводьте профілактичну обробку рослин фунгіцидами.
- При підозрі на зараження, хвору рослину варто знищити.
- Не використовуйте занадто багато добрив (особливо азотних).
- Зривайте плоди трохи зеленими (з подальшим дозріванням).
- Після збору врожаю ретельно обробляйте грунт і знищуйте потенційні джерела фітофтори: старе бадилля, гнилі плоди.

Підживлюємо рослини... дріжджами: поради рівненським городникам

Боротьба з фітофторою

Фунгіциди
Для боротьби з фітофторою найчастіше використовують фунгіциди - речовини, які вбивають збудників грибкових захворювань. Найпоширенішими є будь-які препарати, що містять мідь, а також не втрачає актуальності бордоська рідина. При обробці рослин фунгіцидами слід пам'ятати, що фітофтороз досить швидко пристосовується до застосовуваних препаратів, тому їх періодично рекомендується міняти (але використовувати одночасно).

Наряду з традиційними засобами у продажу з'явилися препарати нового покоління - мікробіологічні. До їх складу входять бактерії, які знищують різні грибкові захворювання, що вражають рослини. За своєю ефективністю вони поступаються фунгіцидною препаратам, але одночасно з тим, вони є більш екологічними.

Плоди рослин, оброблені хімічними препаратами, не можна вживати в їжу протягом мінімум 3-х тижнів.

Народні методи
Крім хімічних і мікробіологічних препаратів існують "народні" засоби, які хоч і поступаються вищезгаданим, все ж досить ефективно допомагають боротися з фітофторою.

Найпростіші методи - це настої цибулі, часнику, редиски або листя черемхи. Так, у відрі води настоюється 100-150 грам дрібно подрібненого або пропущеного через м'ясорубку часнику (зубчиків) і настоюється протягом 2-3 годин. Цим розчином рослини обробляються кожні 2-3 тижні.

Попіл - ще один спосіб боротьби з фітофторою. У 3-х літрах води розчиняється 500 грам золи. Отриманий розчин прокип'ятити протягом 30 хвилин, дати настоятися і розбавити в 10 літрах води з додаванням 30 грам мила.

Не можна обійти стороною ще один рецепт - настій кропиви. 1 кілограм кропиви настоюється 3 літрах води протягом доби. Потім настій процідити, додати 10 грам мила і обприскати рослини.

Джерело: "Рівне 1"





На правах реклами