Ми у Facebook
03.07.2018, 17:56

В Україні можуть відновити військові суди

Верховна Рада зареєструвала законопроект № 8392, де головною метою – відновлення діяльності військових судів в Україні як судів загальної юрисдикції, які мають здійснюватися правосуддя у кримінальних та адміністративних справах, а також у справах про адміністративні правопорушення.

Поспіль чотирьох років збройного конфлікту на Сході України явно видно, які порушення виникають та до чого призводить відсутність механізму їх вирішення.

У перерві 7-ми років (так як військові суди були ліквідовані у 2011 році), Верховна Рада України зареєструвала законопроект № 8392, де головною метою – відновлення діяльності військових судів в Україні як судів загальної юрисдикції, які мають здійснюватися правосуддя у кримінальних та адміністративних справах, а також у справах про адміністративні правопорушення. Тобто військові суди розглядають справи вказаної юрисдикції, пов’язані з відносинами суб’єктів військової служби.

Скільки коштуватиме судитися у 2018 році - коментар юриста


Рада пропонує Президентові України утворити такі суди до кінця 2018 року.
Даним законопроектом внесено зміни до ЗУ «Про судоустрій і статус суддів», де передбачається функціонування у судовій системі Україні військових судів з наступною організацією:

Місцевими судами І-ї інстанції є військові суди гарнізонів

Судом ІІ-ї інстанції є Апеляційний військовий суд у м. Києві

Касаційною інстанцією військового правосуддя є касаційні загальні суди у Верховному Суді, де у Касаційному кримінальному суді утворюється військова судова палата.

Принцип територіальності у військовому правосудді реалізується через утворення військових судів гарнізонів як місцевих судів загальної юрисдикції з урахуванням дислокації військ і будови Збройних Сил України та інших військових формувань.

Статистика свідчить, що слідчими військової прокуратури Генеральної прокуратури України упродовж 2015-2016 років закінчено досудове розслідування та скеровано до суду 7823 обвинувальних актів ( 2015 – 3631, 2016 – 4192) 70 клопотань про звільнення від кримінальної відповідальності (2015- 22, 2016 – 48) та 7 клопотань про застосування примусових заходів медичного характеру (2015 – 4, 2016 – 3) (із Пояснювальної записки до проекту Закону України «про судоустрій і статус суддів» щодо утворення військових судів»).

Військові суди здійснюють розгляд кримінальних справ про злочини, які виникають у сфері військових правовідносин, стосовно військовослужбовців та інших осіб, визначених законом. При цьому у Кримінальному кодексі України злочинам у цій сфері присвячено окремий Розділ ХІХ Особливої частини (Військові злочини).

Збройні Сили України, Служба Безпеки України, Державна прикордонна служба, Національна гвардія України тощо – їх діяльність регулюється законами України про порядок проходження військової служби, нормативно – правовими актами по напрямках військового управління, збереження, обслуговування і використання зброї, бойової і спеціальної техніки, де левова частина інформації є під грифом «Таємно».

Саме така специфічна сфера суспільних правовідносин потребує не тільки спеціальної підготовки і знань суддів, але і концентрації вказаних нормативно-правових актів, відповідної інформації у військових судах всіх рівнів.

Особливість статусу суддів військових судів полягає у додаткових вимогах до їх професійно – кваліфікаційного рівня ( перебування на військовій службі). При цьому суддя військового суду є незалежним від військового командування і не може залучатися до виконання інших обов’язків військової служби, крім здійснення правосуддя.

Судді військових судів – це особи, що володіють такими знаннями і можуть об’єктивно, професійно і оперативно здійснювати правосуддя у специфічних справах.

Тому основною причиною для створення військових судів є забезпечення професійного і об’єктивного правосуддя для військовослужбовців.
Утворення військових судів та формувань їхнього складу здійснюється у тому самому порядку, що й інших судів.

Особливостями суддівської винагороди суддів військових суддів є доплата за військове звання, що відповідає аналогічній оплаті офіцерів Збройних Сил України при комплексному визначенню їх грошового забезпечення.

Судді військових судів є незалежними і у своїй діяльності щодо здійснення правосуддя нікому не підзвітні. Діяльність військових судів спрямована на охорону від будь –яких посягань на безпеку України, боєготовність її Збройних сил України та інших громадян.

Голова та заступник голови військового суду гарнізону, голова та заступник голови військового апеляційного суду обираються на зборах суддів відповідного суду.

При цьому, у військових судах призначається один заступник голови суду незалежно від кількості суддів.

Рада пропонує Президентові України утворити такі суди до кінця 2018 року.
Прийняття даного законопроекту дозволить відновити систему військових судів в Україні, що має підвищити рівень організації Збройних Сил України та інших військових формувань, посилить військову дисципліну і водночас, гарантії соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей.

Ольга НІКОДІМОВА, юрист, спеціально для ОГО.





На правах реклами