Ми у Facebook
22.07.2018, 08:28

Як виглядає новенька двадцяточка (+ФОТО)

Фото bank.gov.ua.

Нацбанк презентував нову банкноту номіналом 20 гривень цьогорічного зразка.
Директор Департаменту грошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко під час презентації наголосив, що, оновлюючи дизайн та удосконалюючи захист банкнот гривні, Національний банк прагне до підвищення їх надійності.

Фото bank.gov.ua.
Фото bank.gov.ua.


Міжнародні стандарти вимагають, щоб грошові знаки потрібно оновлювати з певною періодичністю, щоб мінімізувати або зовсім унеможливити спроби шахраїв підробити банкноти.

Як в Україні заокруглюватимуть суми під час розрахунків готівкою (+ІНФОГРАФІКА)

Нова банкнота номіналом 20 гривень ввійде в обіг 25 вересня 2018 року.

Оновлена банкнота номіналом 20 гривень зразка 2018 року є законним платіжним засобом на території України та обов’язкова до приймання за її номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України.

“Це – третя банкнота в новому банкнотному ряді національної валюти. Вона продовжує оновлення номінального ряду банкнот попереднього зразка, розпочате Національним банком у 2014 році для підвищення надійності гривніˮ, – зазначив Віктор Зайвенко.

Монети номіналом 1 і 2 копійки незабаром зникнуть

Першочергово Національний банк планує виготовити та ввести в готівковий обіг близько 5 млн штук оновлених банкнот номіналом 20 гривень для подальшого розподілу між банками України, які в свою чергу забезпечать новими банкнотами українців.

На початку липня цього року кількість банкнот номіналом 20 гривень в обігу становить майже 127 млн штук.

Двадцятки зразка 2003 та 2018 років перебуватимуть в обігу одночасно.

Після введення в обіг нових 20-гривневих банкнот громадянам не потрібно буде обмінювати банкноти попереднього зразка на нові.

Новими банкнотами Національний банк замінюватиме зношені та пошкоджені 20-гривневі банкноти зразка 2003 року.

Фото bank.gov.ua.
Фото bank.gov.ua.


Довідково.

За дизайном банкнота номіналом 20 гривень зразка 2018 року наслідує оновлені банкноти номіналом 100 та 500 гривень.

На оновленій банкноті номіналом 20 гривень збережено основні зображення лицьового та зворотного боків банкноти зразка 2003 року. На лицьовому боці розміщено портрет Івана Франка, який майже не відрізняється за дизайном від портрета на банкнотах номіналом 20 гривень зразка 2003 року, що зараз перебувають у обігу.

При цьому портрет Івана Франка переміщено у центр банкноти (раніше, він розміщувався з правого боку), що відповідає розміщенню портретів на банк-нотах номіналом 100 гривень зразка 2014 року та 500 гривень зразка 2015 року.

Оптично-змінний елемент розташовано з правої сторони від портрета, як і на решті банкнот нового зразка. Збільшено також зображення номіналу, покращено знак для розпізнавання людьми з вадами зору тощо.

На зворотному боці залишено зображення будівлі Львівського оперного театру.

Розмір нової банкноти аналогічний розміру банкноти номіналом 20 гривень зразка 2003 року (69х130мм). За кольором нова банкнота, як і банкнота попереднього зразка, – переважно зелена. Відповідно банкнотний папір також тонований під цей колір. За розміром і кольором вона помітно відрізняється від банкнот інших номіналів, що допоможе населенню легко визначати номінал та унеможливлює перероблення банкнот малих номіналів на великі шляхом додавання нулів.

На оновленій банкноті містяться такі основні елементи захисту:

· багатотоновий водяний знак – видиме під час розглядання банкноти проти світла зображення портрета Івана Франка, що повторює портрет, надрукований на лицьовому боці банкноти;

· захисна стрічка – повністю занурена в товщу паперу полімерна стрічка видима під час розглядання лицьового боку банкноти проти світла (стрічку зміщено від центру банкноти для покращення зносотійкості банкноти);

· оптично-змінна фарба (OVI), якою виконано стилізоване зображення квітки на лицьовому боці банкноти, що змінює колір під час розглядання банкноти під різними кутами зору з пурпурного (малиново-фіолетового) на оливково-зелений;

· покращений ультрафіолетовий захист;

· змінений та удосконалений (на зворотному боці) інфрачервоний захист;

· серійний номер чорного кольору, що виконаний шрифтом зі змінною висотою знаків та розташований вертикально вздовж правого краю зворотного боку банкноти.

Про це повідомляє офіційний сайт Національного банку України, bank.gov.ua.





На правах реклами