Ми у Facebook
23.07.2018, 15:00

На Рівненщині працювала комісія Міносвіти

Впродовж двох днів на Млинівщині працювала комісія Міністерства освіти спільно з представниками управління освіти та селищної ради ОТГ, яка вивчала ситуацію щодо об’єднання чи необ’єднанння гімназії з третьою школою в один освітній заклад.
Заступник Міністра освіти і науки Павло Хобзей відвідав Млинівську ЗОШ №1, №3 і гуманітарну гімназію. Поспілкувався із усіма сторонами конфлікту та ознайомив присутніх із висновками комісії, надавши рекомендації.

Нагадаємо, що на сесії Млинівської ОТГ було прийняте рішення підтримати план щодо оптимізації мережі у селищі, що спричинило супротив окремих батьків, вчителів, активістів, через що вони перекривали дорогу і, навіть, почали голодування.

Голова ОТГ поїде до Президента через гімназію на Рівненщині

«Вивчивши всі документи та статистичні дані, комісія дійшла висновку, що усі три заклади Млинова різні, але освітні послуги надають однаково якісно. Немає разючої відмінності у результатах ЗНО, як озвучувалось раніше. Щодо плану оптимізації, то він стратегічно правильний, але, нажаль, на певному етапі не узгоджений з громадою, що і призвело до ускладнень та супротиву. Дивує мене також мережа освітніх закладів ОТГ, бо має 25 зайвих класів, з них, у Млинові 13. Вона не раціональна і потребує додаткових витрат. Один із основних показників – розрахунок наповненості класів, але він у вас теж вищий за фактичний. Залишити гімназію і не проводити оптимізацію – це ознака того, що на 1 вересня ви заходите у новий навчальний рік без грошей і з боргами. Здійснити об’єднання, не дослухаючись до думки громади, це теж не демократично і не правильно. Однозначно, якесь рішення має бути прийняте», – зазначив Павло Хобзей.

Бунт проти переїзду гімназії: чому в Млинові вчителі опираються оптимізації

На зборах вислухали позиції батьків, освітян, директорів вищезазначених закладів, громадських активістів та голови ОТГ Дмитра Левицького.

«У цій ситуації треба чітко розуміти, що Млинівська громада має 50% сільського населення та 50% міського і потреби в наданні освітніх послуг мають бути однакові. Адже усі ми – платники податків. Зберегти одних за рахунок інших ми не можемо. Діти у нас однакові. Є вимога часу. Якщо ми хочемо жити по-новому, так, аби децентралізація дала результат, то потрібно створювати нову культуру. Коли у громаді ворожнеча, то страждаємо і втрачаємо ми всі», – звернувся до присутніх голова ОТГ Дмитро Левицький.

Зважаючи на ухвалу Рівненського окружного адміністративного суду, яка призупинила виконання рішення селищної ради щодо об’єднання, у 2018-2019 навчальному році гімназія залишається окремим закладом. Разом з тим, голова ОТГ Дмитро Левицький намірений подавати апеляцію на зазначене рішення суду.

«Якби ми оптимізували мережу ще минулого року, мали б не лише економію коштів, але і факт покращення освіти як у Млинові, так і в сільській місцевості. Тепер навіть якщо суд визнає правильність і законність нашого рішення про об’єднання, то все рівно нам прийдеться утримувати цю мережу увесь 2018-2019 навчальний рік. На жаль, ми втратили цілий рік», - коментує Дмитро Левицький.

«Ще раз наголошую, аби відчути фінансову підтримку, потрібно оптимізувати освітню мережу. Не може громада більш як 50% усіх коштів витрачати тільки на освіту. Є ще інші галузі: медицина, спорт, культура, благоустрій тощо. Ніхто не повинен страждати у цій ситуації. Знайдіть шляхи вирішення всередині громади. Будьте солідарними. Від вашого рішення завтра залежатиме ваш добробут і спокій», – підсумував заступник Міністра освіти і науки Павло Хобзей.

Про це повідомляє прес-служба Рівненської ОДА, rv.gov.ua.





На правах реклами