Ми у Facebook
29.07.2018, 09:29

Сезонна робота на літо: переваги та недоліки

Сезонну роботу можна розглядати як спосіб «перезавантаження» й отримання нового досвіду в абсолютно різних сферах діяльності.
На ринку праці, як і на будь-якому іншому ринку, є певні сезонні коливання. Звідси і з'являється поняття «сезонна робота». Її переваги та недоліки аналізували фахівці Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

Не слід думати, що сезонна робота — це щось несерйозне, прийнятне лише для студентів або тих, хто з якихось причин не може влаштуватися на постійне місце.
Ставлення українців до сезонної роботи: переваги та недоліки

До «плюсів» можна віднести:

- хороший заробіток за короткий час;
- можливість заробити для тих, хто не має постійного місця роботи;
- отримання нового досвіду і навичок;
- сезонна робота за кордоном дозволяє «підтягнути» іноземну мову.

У Рівному можна вивчати польську безкоштовно

До «мінусів»:

- як правило, важка фізична праця;
- мало часу на відпочинок через високу інтенсивність;
- непостійність роботодавця;
- ймовірність натрапити на шахраїв.

Для роботи немає поганої погоди

Сезонна робота в основному асоціюється з літом і морським узбережжям. Справді, це один з найпопулярніших прикладів. Однак є сезонні підробітки поза порою року. Наприклад, промоутер під рекламні акції: влітку можна рекламувати морозиво, взимку — чай, восени — вітамінні комплекси, до того ж взимку часто потрібні додаткові руки для новорічних промо-акцій, рекламних кампаній і розпродажів.

До суто літніх видів роботи можна віднести:

- реалізаторів сезонного товару — морозива, солодкої вати, прохолодних напоїв. З травня до вересня в будь-якому українському місті можна побачити безліч тимчасових торгових точок;
- касирів, операторів атракціонів, інструкторів. Улітку практично у кожному парку відкриваються різні атракціони, дитячі батути, прокати роликів, велосипедів. Також можна попрацювати в мотузковому парку або пейнтбольному клубі, але для цього необхідні певні знання в цій галузі;
- інструкторів туристичних програм. Агентства організовують так звані тури вихідного дня з різним ступенем екстремальності, для яких потрібні досвідчені туристи, котрі зможуть супроводжувати групи;
- вожатих у дитячих таборах різної спрямованості;
- офіціантів, кухарів, покоївок у готелях і кафе курортних селищ. У відпускний сезон попит на цих фахівців зростає в рази.
- продавців сувенірів на курортах, а також напоїв, делікатесів, фруктів і багатьох інших товарів і послуг від малюнків за 5 хвилин до плетіння косичок.

Зимові види робіт:

- нічні снігоприбиральники, які за певну плату прибирають сніг перед готелями і ресторанами;
- інструктори з зимових видів спорту (навіть риболовлі) та обслуговуючий персонал на відкритих ковзанках, лижних курортах, у парках розваг. Навіть без спеціальних навичок можна влаштуватися, наприклад, допомагати одягати лижі відпочивальникам.

Робота за кордоном

Взимку є попит на аніматорів у готелі Єгипту, влітку — Туреччини. На сільськогосподарські роботи наприкінці літа — на початку осені можна вирушити в Польщу, Іспанію або Італію та ін.





На правах реклами