Ми у Facebook
29.07.2018, 12:25

Як боротися з короїдом (+Поради)

Фото з Інтернету

Це питання хвилює не тільки садівників, а й власників дерев'яних будівель.
Питання про те , як боротися з короїдом , хвилює як садівників , так і власників дерев’яних будівель . Цей шкідник вважається одним з найбільш поширених і небезпечних . Жуки- короїди харчуються деревиною живих і зрубаних дерев. Крім того , вони можуть заразити плодові дерева грибний інфекцією і позбавити живі тканини дерева поживних речовин.

koroid 300x186 Як боротись із короїдомЦі комахи мають сильним нюхом, тому жуки- короїди можуть відрізнити слабке дерево від здорового , причому на відстані 500-1000 метрів. Спочатку короїди проникають у середину стовбура , а потім будують в ньому численні ходи , викидаючи назовні потерть. Слабке дерево , підточене жуками- короїдами , гине і стає здобиччю комах. У холодну пору короїди вирушають на зимівлю.

Як боротися з короїдами в саду

Найчастіше ці жуки вибирають в якості об’єктів хворі і ослаблені дерева , але іноді дивуються й здорові молоді дерева , які були закинуті і довгий час не піддавалися хімічній обробці . Досить часто вражаються нещодавно пересаджені дерева . Всі уражені дерева можна легко визначити по безлічі круглих і овальних отворів у корі , а також такі дерева часто довбають дятли . Якщо на корі видніються довгасті тирсу або дрібна потерть , схожа на борошно рудого кольору , то врятувати таке дерево вже не можна. Іноді за кольором тирси можна визначити ступінь ураження дерева. Якщо тирсу білі , то це означає , що жуки- короїди прокладають свої ходи в стовбурі дерева , а якщо тирсу коричневі , то значить короїди прогризають свої ходи під корою.

Методи боротьби з жуками – короїдами

Для того , щоб боротися з короїдами в саду необхідно приділяти велику увагу профілактичним заходам . Для початку треба правильно вибирати земельну ділянку , тобто сприятливі грунтові умови , достатнє забезпечення поживними речовинами і вологою. Земля в саду повинна бути удобрює і обробленої , а дерева розчищені і сформовані.
В якості профілактики також можна використовувати і біопрепарати , які не тільки надійно захищають дерева від жуків – короїдів , а й безпечні як для самих дерев і корисних комах , так і для людини . Це можуть бути такі препарати , як Лепідацід , Боверин , Бітоксібаціллін . Багато з цих препаратів знищують не тільки короїдів , а й інших шкідників саду : клопів , жуків і метеликів.Грунт в саду треба перекопувати.

Восени треба обов’язково збирати опале листя і спалювати їх.
Товсті гілки штамби дерев звільняються від відмерлої кори і також спалюються.
Якщо на ділянці є уражені жуками- короїдами дерева , то від них позбавляються, а також спалюють пні , залишки дерев і сухостій.
Дерева з початковою ступінь ураження короїдами рятують за допомогою обробки спеціальними захисними речовинами. Також можна позбутися жуків механічним способом : взяти сталевий дріт , пройтися нею по всіх прогризених ходам , а потім обробити дерево інсектицидами . Найбільш ефективно обприскування хімікатами в період , коли жуки виходять з-під кори – це час після закінчення цвітіння дерев і до закінчення серпня.

Як боротися з короїдами в дерев’яних спорудах

Крім шкідництва в саду жуки- короїди досить небезпечні і для дерев’яних будівель. За наносимому збитку шкода від комах займає друге місце після пожеж. Для захисту деревини від шкідництва жуків – короїдів та інших комах , а також від гниття і грибкових уражень застосовують різні методи : ретельно просушують деревину , просочують її антипіренами і антисептиками , а також застосовують заходи щодо запобігання від зайвого зволоження дерев’яних конструкцій у процесі їх експлуатації.

Якщо на якому-небудь дерев’яному елементі помітні невеликі отвори , а під ними знаходяться купки дрібної боршноподібної суміші, то значить дерево було уражено жуками- короїдами . Якщо поразка значне , то такі ділянки краще повністю вирізати і спалити.

Комплекс заходів по боротьбі з жуками – короїдами в дерев’яних спорудах:

Для початку треба діагностувати ступінь ураження . Для цього підозрілі ділянки протикають викруткою або іншим подібним предметом – якщо дерево залишилося твердим , то його можна обробити і залишити в експлуатації. Якщо дерево легко протикається , то таку деревину вирізують і знищують.
Далі готують дерево до обробки . Очищають зовнішню частину дерев’яних елементів від бруду , оскільки вона погіршує дію інсектициду . Потім за допомогою пилососа видаляють пил. Якщо на стіні є електропроводи , то їх накривають поліетиленовою плівкою. Також треба видалити теплоізоляційні матеріали між балками , їх можна буде поставити на місце після висихання дерев’яної поверхні . Під час цих робіт треба захистити очі окулярами і надіти респіратор.

Тепер можна приступати до обробки . Відкриті дерев’яні поверхні обробляють гарячою оліфою і регулярно фарбують , але це не єдиний вихід. Якщо хочеться зберегти гарну структуру дерева і його відтінок , то можна використовувати гас , відпрацьоване моторне масло , лляне масло і т.д. Також можна використовувати готові інсектициди , наприклад , « Антижук » , « Емпайр -20» , « Антішашелін » і т.д. Вони вбираються в деревину і захищають її протягом більше , ніж двох десятків років.

Наносять хімікати розведеними згідно інструкції. Слід наносити їх на дерев’яні поверхні рівномірно , особливо приділяючи увагу отворам і щілинах , де ховаються жуки- короїди і відкладені личинки. Занадто зрошувати поверхні не треба , можна просто зволожувати її без утворення крапель і патьоків.





На правах реклами