Ми у Facebook
03.08.2018, 12:32

Як вберегтися від гепатиту "А"?

Фото з beztabu.net.

Захворюваність на гепатит «А» на Рівненщині протягом останніх десяти років носила спорадичний характер.
Зростання захворюваності зареєстрували в 2007 році, коли середній інтенсивний показник захворюваності по області склав 53,23, а по Україні – 16,86 на 100 тис.нас.

Гепатит "А" нагадав про себе у Рівному, де протягом жовтня–листопада 2017 року серед рівнян зареєстрували понад 30 випадків вірусного гепатиту «А». Домінуючим шляхом передачі став контактно-побутовий. Серед захворілих 10 осередків (сімей) з двома та більше випадками захворювання. Даний факт свідчить про низьку культуру населення та малу обізнаність з профілактики гепатиту «А».

Отруєння грибами: як уникнути і що робити, якщо отруїлися

Для профілактики гепатиту «А», враховуючи його шляхи передачі (контактно-побутовий, харчовий, водний) необхідно:

Чому укус кліща небезпечний для життя?


- не купувати продукти харчування на стихійних ринках, без відповідної документації;

- регулярно мити руки перед вживанням їжі, після відвідування громадських місць, туалету;

- ретельно мити під проточною водою свіжі овочі та фрукти;

- не пити воду з відкритих джерел;

- не займайтесь самолікуванням, при появі перших ознак захворювання терміново зверніться до лікаря.

Гігієна та чистота – найкраща профілактика. Окрім цього, дієвим методом профілактики є проведення щеплення від гепатиту «А». На фармацевтичному ринку Україні представлені наступні вакцини: "Хаврикс" -720" - вакцина для дітей; "Хаврикс"-1440 - для дорослих; "Аваксим". Щеплення відноситься до рекомендованих. Вакцинацію проводять працівникам підвищеного епідеміологічного ризику: медичним працівникам, військовим, працівникам громадського харчування, персоналу дитячих дошкільних закладів,персоналу очисних каналізаційних споруд тощо.

Про це повідомляє лікар-епідеміолог Кручок В. М., Державна установа "Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України", sesrivne.gov.ua.





На правах реклами