Ми у Facebook
11.08.2018, 09:36

Чи підлягає оподаткуванню компенсацiя працiвниковi витрат на лiкування членiв сiм’ї?

Фото з Інтернету

Консультує податкова.
Як роз’яснила начальник відділу податків і зборів з фізичних осіб ДПІ у м.Рівному Наталія Фесовець,, в Податковому кодексі України (далі – ПКУ) є стаття 165.1, яка описує, які доходи не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку – фізичної особи. Зокрема, пп.165.1.19 ПКУ дозволяє без негативних податкових наслідків надавати або виплачувати кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування не лише фізичної особи а й члена сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення або дитини, яка перебуває під її опікою.

Разом з тим, допомога на лікування та медичне обслуговування, що не оподатковується, має чітке цільове використання: у тому числі, але не виключно, для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів, за рахунок коштів благодійної організації або його роботодавця, в тому числі в частині витрат роботодавця на обов’язковий профілактичний огляд працівника та на вакцинацію працівника, спрямовану на профілактику захворювань в період загрози епідемій.

Крім того, кошти або вартість майна (послуг), надані юрособою-роботодавцем фізособі-працівнику або члену його сім’ї першого ступеня споріднення як допомога на лікування та медичне обслуговування, не включають до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу лише за наявності підтвердних документів, пов'язаних із наданням допомоги, у т.ч. розрахункового документа.

Такими документами можуть бути:

документи, що підтверджують потребу фізособи в лікуванні та медичному обслуговуванні (наявність та характеристики хвороби, травми, отруєння, патологічного стану фізособи);

документи про надання медичних послуг, де зазначені постачальник та отримувач послуг, обсяги та вартість таких послуг (договори, платіжні й розрахункові документи, акти надання послуг, інші відповідні документи).

Нагадаємо, що до члена сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення належать батьки, чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені (пп.14.1.263 ПКУ).





На правах реклами