Ми у Facebook
14.08.2018, 15:24

Чому “вибухають” банки з маринованими огірками?

Як правильно консервувати овочі в домашніх умовах, щоб "закрутки" не зіпсувалися і не стали небезпечними для нашого здоров'я? Треба дотримуватись кількох важливих правил.
Фахівці пояснюють: банки з консервованими овочами, заготовленими в домашніх умовах, “вибухають” зазвичай тому, що в них потрапляють мікроби. У процесі життєдіяльності вони утворюють газ, який і викликає бомбаж (здуття) банок із “закрутками”.

Поради рівненським городникам: чому жовтіє листя в огірків

Зазвичай в консервах виживають спорові хвороботворні мікроби. Наявна у них оболонка-спора дозволяє їм переносити багато несприятливих чинників зовнішнього середовища, в тому числі і нагрівання до 100°С. У промислових умовах консерви стерилізують в автоклаві при 120°, що практично повністю знищує мікроорганізми.

Проростанню спор у банках і утворенню так званих вегетативних форм мікробів, що виділяють газ, а також і небезпечні для людини токсини (особливо небезпечний токсин ботулінуса), сприяє і недостатня кількість кислоти, яку треба додавати в маринад, а також зберігання банок при кімнатній температурі (а влітку це +25-28 і навіть більше).

Щоб такого не сталося з вашою консервацією, нагадаємо ПРАВИЛА, яких необхідно дотримуватися при домашньому консервуванні огірків, болгарського перцю, спаржевої квасолі, кабачків та всіх інших малокислих овочів.

1. Ретельно промивайте овочі перед тим, як класти в банки, а зіпсовані, підгнилі безжально викидайте.

2. За всіма правилами, зазначеними у книгах рецептів, стерилізуйте банки і кришки. Для надійності у каструлю, куди ставите банку для стерилізації, краще наливати не воду, а насичений розчин кухонної солі (400 грамів солі на 1 літр води). Температура його кипіння – близько 108°С. Це забезпечує найбільш надійну стерилізацію.

3. Перед консервуванням ретельно, з милом мийте руки.

4. Додавайте в маринад рекомендовану за рецептурою кількість кислоти: на 1 літр маринаду – 3-4 столові ложки 9% столового оцту. Для надійності додайте ще ложку-дві оцту, якщо сумніваєтесь, що він має концентрацію 9%, а не 6% чи 3%.

5. Зберігайте домашні консерви при температурі не вище +8°. Не пошкодуйте хоча б для кількох баночок у літню спеку виділити місце в холодильнику. Потім, коли настане похолодання, винесете консервацію в постійне місце зберігання.

6. Консерви з банок з роздутими, “підірваними” кришками їсти не можна! Це може бути небезпечно для життя!


Як правильно підготувати посуд для консервування [+ПОРАДИ]






На правах реклами