Ми у Facebook
31.08.2018, 16:01

На Рівненщині знайшли американського шкідника

фото hoshcha-rada.gov.ua

Американського білого метелика виявили в Гощі.
Американський білий метелик - це шкідник, який відкладає свої яйця на листях рослин, склеюють їх, обвивають павутиною, а потім молоді личинки живляться листками, залишаючи на них лише прожилки. 6-8 гнізд білого метелика можуть повністю знищити дерево. Фахівці обробляли рослини препаратом «Актофіт» на вул. Шевчека, але боротьба зі шкідниками буде неефективною, якщо гощанці не обстежать свої дерева на наявність білого метелика й не знешкодять його.

Рівненщину атакують шершні: що робити, якщо вас вкусили

Шкідник уражає набагато більші ділянки. Він пошкоджує понад 140 видів деревних і чагарникових рослин. Породи, яким віддає перевагу, — шовковиця, клен ясенелистий, волоський горіх, плодові дерева: яблуня, груша, слива, айва, черешня. Білий метелик повністю об’їдає листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною. Шість-вісім гнізд шкідника на плодовому дереві здатні повністю його знищити.

Лялечки білого метелика зимують під відмерлою корою дерев, під рослинними рештками, в тріщинах і щілинах парканів, під навісами та в інших захищених місцях. Гусениці, відроджені з однієї кладки яєць, можуть повністю оголити плодове дерево 10–15 річного віку. Лялечки гинуть лише у зимовий період при зниженні температури нижче –30°С.

Про це повідомляють з Гощанської селищної ради, hoshcha-rada.gov.ua.

ДОВІДКА: Аерика́нський бі́лий мете́лик (Hyphantria cunea) — метелик родини Arctiidae, поліфаг, що пошкоджує понад 300 видів різних трав'янистих, кущових та деревних культур. Найулюбленішими культурами є шовковиця, клен американський, айва, бузина, вишня, груша, виноград, волоський горіх, слива, хміль, яблуня.

Батьківщиною американського білого метелика є Північна Америка. В Європу, а саме Угорщину, американський білий метелик був завезений з вантажем з Північної Америки у 1940 році. В Україні АБМ вперше виявлено у 1952 році в Закарпатській області. А з 1966 року відбулося поступове розповсюдження його в інші області країни.

Вікіпедія, uk.wikipedia.org.





На правах реклами