Ми у Facebook
04.09.2018, 17:03

Зловмисники викрадали акаунти у користувачів "Інстаграм" і вимагали викуп [+Фото]

Основною метою зловмисників було отримання грошей від власників соціальних профілів за повернення доступу до сторінки. Її вартість вони оцінювали сумами від 15 до 30 тисяч гривень у криптовалюті. Наразі вже встановлено близько тисячі акаунтів соцмережі взламаних зловмисниками.
Працівники кіберполіції встановили, що за допомогою шкідливого програмного забезпечення зловмисники отримували незаконний доступ до електронних поштових скриньок, які були пов’язані з акаунтами жертв. Для цього, на електронні поштові скриньки власників акаунтів соцмережі «Instagram» здійснювалась розсилка листів, які були інфіковані цим шкідливим програмним забезпеченням. Усі ці листи були замасковані під нібито офіційні повідомлення служби підтримки соціальної мережі.



У подальшому, отримавши доступ, зловмисники вносили зміни до реєстраційних даних, чим блокували доступ справжнім власникам. За повернення доступу вони вимагали від 10 до 30 тисяч гривень у криптовалюті.



Зазвичай, у якості «жертви» обиралися сторінки, кількість підписників яких була більшою 15 тисяч користувачів (сторінки Інтернет-магазинів, відомих людей тощо).

Таким чином зловмисники заволоділи сторінками у соціальних мережах понад тисячі громадян як України, так і іноземців.

Працівники Київського управління Департаменту кіберполіції спільно зі слідчими Голосіївського управління столичної поліції, за процесуального керівництва Київської місцевої прокуратури №1, провели санкціоновані обшуки за місцем проживання одного із учасників групи. В ході обшуку поліцейські вилучили комп’ютерну техніку, яку вже направлено на проведення усіх необхідних експертиз.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за двома статтями Кримінального кодексу України: ч.2 ст.361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) та ч.3 ст.190 (Шахрайство). Зловмисникам загрожує до восьми років позбавлення волі.

Про це повідомили з Департаменту кіберполіції Національної поліції України.





На правах реклами