Ми у Facebook
11.09.2018, 11:30

Щоб захиститися від блискавки, рятувальники радять встановити блискавкозахист [+Фото]

Рятувальники рекомендують завчасно подбати про безпеку ваших будівель традиційним способом - установленням системи блискавкозахисту. Ця система досить проста і складається з трьох компонентів: блискавкоприймач, струмовідвід і заземлювач.
Основна функція блискавкоприймача - спіймати заряд блискавки на підльоті до будинку, не давши йому впасти на дах. Від блискавкоприймача струм передається напруго відвідному дроту, який в кінцевому підсумку передає заряд заземлювача. У землі заряд гаситься.

Блискавка обов'язково вдарить у найвищий предмет. Тому блискавкоприймачі встановлюють як можна вище. Потрібно враховувати, що блискавка, найімовірніше, вдарить у металевий предмет, ніж у будь-інший. Також важливо утримати заряд і передати його в землю. Тому всі елементи захисту від блискавки повинні проводити електричний струм. Їх виконують з різних металів, частіше із сталі або міді.

У загальному вигляді конструкція, що забезпечує захист від блискавки, виглядає так. Блискавкоприймач у вигляді сталевого круглого стрижня або труби з запаяним торцем діаметром 12 мм встановлюють на найвищому місці даху. Щоб стрижень тримався у вертикальному положенні, роблять систему кріплення за допомогою дерев'яних планок. Висота шпиля над рівнем найвищої точки на даху може бути від 200 до 1500 мм, але важливо щоб площа верхньої його точки була не менше 100 мм2.

Що робити людям під час пожежі - поради рятувальників

До блискавкоприймача надійно приварюється один або кілька напруго відвідних дротів діаметром не менше 6 мм. Цей провід спускають з даху, а потім по стіні до землі. Не можна щоб струмовідвід торкався легкозаймистих матеріалів. Він від таких матеріалів повинен бути на деякій відстані - приблизно 25 см. До стіни струмовідвід кріплять скобами. Його пускають тим муром, що протилежний до входу в будинок.

Фото http://arhone.com.ua/uk/27191.html
Фото http://arhone.com.ua/uk/27191.html


Заземлювач повинен бути надійно привареним до струмовідводу. Площа зварювання повинна вдвічі перевищувати площу перерізу струмовідводу. Заземлювач закопують на глибину 1-2 м. Є варіант в якості заземлювача використовувати вертикально вбитий у землю стрижень. Але в такому випадку рекомендована глибина, на яку він забивається, повинна бути 2-3 метри.

За матеріалами УДСНС України у Волинській області.





На правах реклами