Ми у Facebook
01.10.2018, 16:00

Зростуть ціни на алкоголь

Фото з Інтернету

В Україні зростуть мінімальні роздрібні ціни на алкоголь.
Відповідне рішення було прийняте 5 вересня, коли Уряд затвердив своєю Постановою нові мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни на алкоголь.

Нащо ж Уряд підіймає мінімальні ціни, якщо виробники й так встановлюють дорожчі ціни? Експерти Комітету імпорту та торгівлі алкогольними напоями Європейської Бізнес Асоціації роз’яснюють, що це робиться для обмеження реалізації продукції, яка не може бути дешевше за умови сплати всіх податків та зборів, вартості тари та з урахуванням усіх супутніх мінімальних витрат на логістику. Так, наприклад, вартість виготовлення скляної пляшки збільшилась майже вдвічі, акциз на коньяк на 20%, спирт додав у ціні 5-7%, а індекс споживчих цін за 2017 рік становив 113,7. Проте, такі технічні зміни, що призводять до здорожчання алкоголю, часто залишаються поза увагою споживача.

Мінімальні роздрібні ціни встановлюються на урядовому рівні і переглядаються на щорічній основі. Кожен покупець має знати, що продукція нижче саме встановленої ціни, без чеку та в забороненій тарі є нелегальною і, відповідно, ніхто не несе відповідальність за здоров’я споживача. Отже, висловлювання «поінформований значить захищений» є головною аксіомою відповідального споживання алкоголю.

Тим не менше, кожен раз, коли Уряд збільшує мінімальні роздрібні ціни, серед населення поширюється хибна думка, що таке рішення направлене проти людей і штовхає на купівлю нелегальної продукції. Насправді, такий крок направлено на боротьбу з нелегальним ринком, а розрахунок мінімальних роздрібних цін – це кропітка робота співробітників різних міністерств та відомств. Це аналіз даних від виробників, який включає цілий ряд даних кожного окремого виробника і галузі в цілому, на основі яких і здійснюються відповідні розрахунки.





На правах реклами