Ми у Facebook
20.09.2018, 14:00

Нові правила: субсидій "заднім числом" не буде

Все, що треба знати про останні зміни у призначенні державної допомоги на житлово-комунальні послуги (жовтень 2018 року – квітень 2019 року).
За новими правилами, які діють з 1 травня цього року, рішення про державну допомогу на оплату “комуналки” управління соцзахисту мають прийняти не за місяць-два-три, а впродовж 10 календарних днів з дня подання заяви. А субсидія призначається в єдиному порядку –  починаючи з місяця звернення й до дати закінчення опалювального (неопалювального) сезону.

Ось такі останні зміни, які приготували українцям, які претендують на призначення державної знижки на "комуналку". Все, що треба знати про субсидії по-новому, зібрала у рубриці "ТЕМА НОМЕРА" газета "ОГО".

Нагадаємо, з 1 травня 2018 року змінився порядок призначення субсидій. Тепер їх призначають двічі на рік. Напередодні початку опалювального періоду Мін'юст України у межах реалізації проекту "Я МАЮ ПРАВО!" розпочав інформаційну кампанію щодо порядку оформлення громадянами субсидій на опалювальний та неопалювальний сезони і підготував ІНФОГРАФІКУ.

Щоб збільшити, натисніть на зображення
Щоб збільшити, натисніть на зображення


“Ми хочемо, аби люди знали свої права, користувалися ними і орієнтувалися, що треба робити, коли їх порушують. Зміни в порядку оформлення субсидій відбуваються щороку, тому в межах реалізації проекту "Я МАЮ ПРАВО!" ми намагаємося проінформувати якнайбільше людей щодо цих нововведень та пояснити, хто має право на субсидію, на яких умовах її призначають і коли можуть припинити. Саме на це спрямована нова інформаційна кампанія Мін’юсту”, –  зазначає заступник Міністра юстиції України Іванна Смачило.



Кому і як нараховується субсидія?

Оформити субсидію може:
- Одна із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб.
- Особа, яка не зареєстрована, але фактично проживає у приміщенні на підставі договору оренди житла.
- Індивідуальні забудовники, будинки яких не прийняті в експлуатацію, якщо їм нараховується плата за житлово-комунальні послуги.
- Якщо у помешканні зареєстровані неповнолітні діти, що залишилися без батьківської опіки (піклування), або недієздатні особи працездатного віку, над якими встановлено опіку, за заявою опікуна (піклувальника).
- Внутрішньо переміщені особи, навіть якщо вони не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому без укладеного договору найму (оренди) житла – за рішеннями комісій, утворених районними держадміністраціями (виконавчими органами міських, районних у містах рад).

УВАГА! Якщо не всі зареєстровані особи проживають в оселі, субсидія розраховується, виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, які фактично в ньому проживають, на підставі рішення РДА, районної ради або утвореної ними комісії.



Куди звернутися за субсидією?

Особисто до місцевого структурного підрозділу з питань соціального захисту населення.
У сільській місцевості – до уповноважених осіб сільських і селищних рад.

Документи можуть бути подані особисто поштою або через сайт Мінсоцполітики: https://subsidii.mlsp.gov.ua/.

Як дізнатися в інтернеті, чи призначена субсидія



ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ СУБСИДІЇ:

- Заява про призначення житлової субсидії встановленої форми та декларація про доходи і витрати.
- Довідки про доходи (у разі зазначення в декларації інших отриманих доходів, інформація про які н може бути отримана за запитом структурного підрозділу соціального захисту населення).
- Договір найму (оренди) житла (для орендарів).



У яких випадках надання субсидії можуть припинити?

- Якщо громадянин не сплачує за рахунками та борг перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
- У разі переїзду сім'ї в іншу місцевість, інше житлове приміщення.
Якщо виявлено ознаки порушення норм законодавства щодо призначення субсидії.
- За заявою власника (співвласника) житла, наймача житла, члена житлово-будівельного кооперативу.
- Якщо громадянин у заяві та/або декларації зазначив недостовірні дані.



Кого і як перевірятимуть

За українським законодавством, Міністерство фінансів для перевірки українців, які отримують гроші від держави (пенсія, субсидія, виплата переселенцям і т.д.), має право запитати в банку дані, які містять банківську таємницю. При цьому питати дозволу у того, чий рахунок хочуть перевірити, чи не потрібно, пише "Обозреватель".

Щоб збільшити натисніть на зображення
Щоб збільшити натисніть на зображення


Наприклад, якщо ви оформили субсидію, але при цьому не вказали додатковий дохід (наприклад, від здачі нерухомості в оренду, від продажу чого-небудь онлайн чи додаткового підробітку), Мінфін може запитати інформацію в банку і на підставі отриманих даних внести вас у "сірий список". Його передадуть у Мінсоцполітики та вже там будуть приймати рішення, забирати субсидію чи ні.

Якщо пільговик щомісяця отримує певну суму, її також варто вказати як додатковий дохід при заповненні декларації. Якщо ж по декларації грошей немає, а за фактом – є, це може стати підставою для скасування вже призначеної субсидії, вважає податковий експерт, керуючий партнер BakerTillyUkraine Олександр Почкун, пише sud.ua.

ДО ТЕМИ: Нові міфи про субсидії



Якщо документи просто не приймають...

Кожен українець має право подати документи, а органи соцзахисту зобов'язані їх прийняти. Більше того, протягом 10 днів вони повинні дати відповідь: призначити субсидію, відмовити в ній чи відправити справу на розгляд комісії.

Якщо в субсидії відмовляють, вам рекомендованим листом не пізніше як за три дні після прийняття рішення має прийти документ. У ньому вкажуть причину відмови і спосіб оскарження рішення.

Відмовитися брати ваші заяви та декларації не мають права, пояснили у Мінсоцполітики.

Ну а якщо документи просто не приймають – звертайтеся зі скаргою до начальника відділення, телефонуйте на “гарячу лінію” облдержадміністрації або Кабміну (за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell) і реєструйте скаргу.

Єдиний контакт-центр для додаткової правової консультації:
тел. 0 800 213 103

За матеріалами: Міністерство соціальної політики, Міністерство юстиції України.


БІЛЬШЕ про субсидії по-новому читайте у свіжому номері рівненського інформаційно-рекламного тижневика “ОГО” від 20 вересня 2018 року.

Газету "ОГО" можна придбати у кіосках та у приватних розповсюджувачів, передплатити, а також прочитати онлайн версію на нашому порталі ОГО.ua.

Щоб прочитати онлайн версію (PDF версію) останнього номера газети "ОГО", перейдіть ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram






На правах реклами