Ми у Facebook
24.12.2018, 16:40

Що робити, якщо вам не платять зарплату

Фото з Інтернету

Доволі часто зустрічаються випадки, коли роботодавець невчасно виплачує заробітну плату або взагалі її не хоче виплатити. Як діяти в такій ситуації?
Варто пам’ятати, що право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається основним законом України (ст. 43 Конституції України). До того ж є низка спеціальних нормативно правових актів: Кодекс законів про працю, Закон України "Про оплату праці".

Так, працівник має право на оплату своєї праці на підставі укладеного трудового договору (ст.21 Закону України "Про оплату праці"). Оплата праці працівників підприємства здійснюється в першочерговому порядку. Всі інші платежі здійснюються підприємством після виконання зобов’язань щодо оплати праці (ст. 15 Закону України "Про оплату праці").

Заробітна плата повинна виплачуватися працівникові регулярно в робочі дні в строки, встановлені у договорі, не рідше 2-х разів на місяць, не більше як через 16 календарних днів. Якщо день виплати заробітної плати випадає на вихідний чи святковий день – заробітна плата виплачується напередодні. Заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за 3 дні до початку відпустки (ст. 115 Кодексу законів про працю).

У випадку звільнення працівника, керівництво повинно провести з ним повний розрахунок, не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. (стаття 117 Кодексу законів про працю).
Якщо ж ви не підпадаєте в один з перерахованих вище аспектів, то ваші дії полягатимуть у наступному.

Для початку потрібно звернутися до керівництва і обговорити з ним усно. Буває, що такі затримки від керівництва і не залежать. Оскільки може виникнути затримка, наприклад, при переказі грошей та інше.

Можливий варіант звернення у письмовій формі, де ви попереджаєте про кримінальну відповідальність підприємства, установи, організації. (стаття 175 Кримінального кодексу України).

Якщо ваше звернення не дало результату, ви можете звернутися до Державної служби з питань праці. Одним із основних завдань є забезпечення виконання законодавства про працю та здійснення контролю за його дотриманням, до прокуратури, де також одним із напрямків роботи прокурорів є нагляд за додержанням та правильним застосуванням трудових прав українців та до суду з позовом про стягнення заборгованої заробітної плати та відшкодування завданої її невиплатою шкоди.

Ольга НІКОДІМОВА, юрист.





На правах реклами