Ми у Facebook
23.09.2018, 14:20

Що робити, якщо вашу дитину цькують у школі

Представники юстиції, поліції, служби у справах дітей, освіти, центру соціальних служб провели круглий стіл "Стоп булінг".
Нещодавно Рівненщину сколихнула звістка про побиття 10-річної дівчинки старшими дітьми. Це сталося дев’ятого вересня близько 14-ї години у Рівному.

Дівчинка гуляла разом зі своїми чотирма друзями на вулиці. У цей час між нею та ще двома дівчатами, які гуляли неподалік, виник конфлікт. В подальшому він переріс у шарпанину, під час якої 10-річна дівчинка травмувалася. Поліцейські встановили особи дітей, які брали участь у конфлікті. Ними виявилися двоє дівчат 11-ти та 12-ти років. Усі вони навчаються у різних школах.

За цим фактом розпочали досудове розслідування за частиною 1 статті 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження). У рамках кримінального провадження поліцейські встановлюють обставини інциденту.

Проте, за словами начальниці відділу ювенальної превенції ГУ НП Ірини Чорної, дану ситуацію не можна вважати булінгом. Адже булінг - це систематичне знушання над дитиною. Поодинокі ж випадки можна охарактеризувати лише як цькування.

- В кожній ситуації передували події, які проігнорували дорослі. В рамках акції "Стоп булінг" поліцейські проводять у школах роз'яснювальну роботу, - каже Ірина Чорна. - За 2018 рік в нашій області зафіксовано 19 фактів отримання тілесних ушкоджень на території школи. Проте ці випадки не є булінгом, адже вони не носили системного характеру.

- 67% дітей були жертвою або свідком з булінгу. 40% постраждалих ні з ким про це не говорили. 25% говорили не з дорослими, а з друзями. Тобто, 40% мовчать, бо соромляться, - говорить начальниця головного територіального управління юстиції в області Оксана Сальчук,

Відповідальність за дитячі правопорушення несуть батьки.

- Якщо правопорушення вчинене дитиною, віком 14-16 років, відповідальність несуть батьки. - розповідає заступниця начальника головного територіального управління юстиції в області Наталія Яцюк. - Це штраф 10-50 неоподаткованих доходів громадян. Закон також передбачає відповідальність педагогів і директорів шкіл.

На разі питання боротьби з булінгом хочуть вирішити на законодавчому рівні. Уже є підготовлений законопроект, у якому пропонують накладати штрафи на батьків: від 20 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, в залежності від повторення вчинків. Також законопроект передбачає і притягнення до адміністративної відповідальності педагогів за приховування таких випадків.

Тим часом Мін’юст пропонує покрокову інструкцію, як зупинити
цькування у школах.

Якщо Ваша дитина постраждала від булінгу, потрібно зробити наступне:

- Звернутися до класного керівника, а в разі його/її неспроможності
владнати ситуацію – до завуча або директора школи.

- Найкраще написати і зареєструвати офіційну заяву, адже керівництво
закладу освіти несе особисту відповідальність за створення безпечного і
комфортного середовища для кожної дитини.

- Якщо вчителі та адміністрація не розв’язали проблему – звертайтеся із
заявою до поліції.

- Якщо Вам необхідна правова допомога (юридична консультація, складання
заяви, інших документів) – зверніться до Єдиного контакт-центру
безоплатної правової допомоги за номером 0 800 213 103 (цілодобово і
безкоштовно в межах України).

- Якщо дитині необхідна психологічна допомога зверніться на Національну
дитячу «гарячу лінію» для дітей та батьків з питань захисту прав дітей
за номером 116 111.

Довідково: булінг – це агресивна і вкрай неприємна свідома поведінка однієї дитини або групи дітей стосовно іншої дитини, що супроводжується регулярним фізичним і психологічним тиском.





На правах реклами