Ми у Facebook
25.09.2018, 18:40

Як виїхати з дитиною за кордон: нові правила

Фото з Інтернету

Наболівша для українських батьків, що ростять дітей у неповній сім'ї тема, що носить, як сезонний характер так і постійний. Постійні спекуляції правами зі сторони недолугих батьків – жертвами, яких стають їх діти!
На початку липня Верховна Рада прийняла другий пакет законів, однією з найбільш резонансною нормою якого став виїзд дитини, яка проживає у неповній родині, за кордон. Дана норма вже вступила в силу 29 серпня 2018 року.

Вже з лютого батьки, що проживають з дитиною, отримали змогу без перешкод виїжджати за кордон з дитиною, якщо другий з батьків має заборгованість з аліментів 6 і більше місяців.

Фактично з вересня 2018 року відкрилась можливість безперешкодно поїхати з дитиною в іншу країну тому з батьків, хто проживає з дитиною, якщо інший з батьків має заборгованість з аліментів 4 місяці і більше. А для дітей з інвалідністю та тяжко хворих дітей – цей строк скорочено до 3 місяців.
Ці норми стосуються усіх поїздок, навіть тих, тривалість яких перевищує 1 місяць.

Валентин Дупак
Валентин Дупак


Які ж документи вам знадобляться?

Для виїзду за межі країни треба взяти у місцевому органі державної виконавчої служби Мін’юсту або у приватного виконавця довідку про наявність заборгованості. При перетині кордону пред’явити цю довідку співробітникам прикордонної служби.

Якщо мова йде про виїзд з хворою дитиною, а борг становить рівно 3 місяці – необхідно також пред’явити документи, які підтверджують хворобу дитини.

Щодо можливості виїхати без дозволу другого з батьків, за відсутності боргу зі сплати аліментів, у законі зазначено:

Дитина має право на тимчасовий виїзд за межі України за згодою одного з батьків чи інших законних представників та за відсутності згоди іншого з батьків (законних представників) за дозволом органу опіки та піклування у таких випадках:

1) для лікування хвороби за наявності обґрунтування необхідності надання медичної допомоги за межами України;
2) для участі в міжнародних олімпіадах;
3) для участі в міжнародних програмах обміну школярів;
4) для участі в міжнародних музичних, художніх та інших творчих конкурсах;
5) для участі в міжнародних екологічних, наукових, технічних, художньо-естетичних, туристичних, освітньо-культурних заходах, міжнародних дитячих змаганнях;
6) для участі в спортивних заходах.

Фактично обіцяного виїзду для відпочинку без дозволу іншого з батьків – немає!

Але…

Все залежить від правильно оформленої путівки на відпочинок (формулювання мети). Ніхто не заважає попросити там вказати "для отримання лікувально-профілактичних заходів", наприклад.

Порядок вивезення на короткий строк дитини за кордон того з батьків, хто проживає з дитиною, без дозволу іншого.

Перш за все, хочу наголосити, що вивезти дитину може лише матір чи батько, яка не перешкоджає другому з батьків бачитися з малюком і брати участь у вихованні свого сина чи доньки.

Для виконання першої умови достатньо поінформувати рекомендованим листом другого з батьків про тимчасовий виїзд дитини за межі України.

У листі має бути указана мета поїздки, куди їде дитина, а також на скільки покидає територію України. Єдиний виняток з цього правила – відсутність інформації про місце проживання другого з батьків.

При перетині кордону України прикордоннику необхідно пред’явити рішення суду про визначення місця проживання дитини (часто зазначено у рішенні про рзлучення) або відповідний висновок органу опіки і піклування.

Також законом передбачена можливість вивезення на короткий строк дитини за кордон тому з батьків, хто проживає окремо від дитини!

Для того, щоб скористатися правом поїздки з малюком за кордон, той з батьків, який проживає окремо від дитини, повинен належно виконувати батьківські обов’язки і, що найголовніше, не мати заборгованості зі сплати аліментів.

Батько чи матір, які проживають окремо, мають право на виїзд малюка за кордон. Для цього слід рекомендованим листом надіслати відповідне звернення до того з батьків, з ким дитина проживає.

Якщо дозвіл не наданий впродовж 10 днів з моменту, коли ви отримали відмітку про вручення повідомлення, можете сміливо йти до суду.

В порядку спрощеного позовного провадження (за скороченою процедурою про яку треба заявити у позовній заяві) суддя має розглянути вашу заяву та надати дозвіл на виїзд дитини за кордон без згоди другого з батьків.

При виїзді з України прикордонникам треба буде показати відповідне рішення суду.

Існує також покарання за порушення строку вивезення дитини!

За умисне порушення місячного строку встановлена адміністративна відповідальність – штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів громадян, а це від 1700 до 3400 гривень.

Окрім цього, такі батько чи матір втратять на рік право виїзду за кордон з дитиною.

Як бачите, зміни дійсно призвели до деяких покращень і спрощення бюрократичної тяганини. Хоча простір із дірками у законодавстві ще досить великий. Дані зміни призведуть, як до полегшення виїзду дітей за кордон, зменшивши місце для маніпуляцій правами, так і будуть сильним важелем тиску на злісних неплатників аліментів.

Юрист/правозахисник Валентин Дупак





На правах реклами