Ми у Facebook
01.10.2018, 07:00

Що зміниться у жовтні 2018

Фото з Інтернету

Чого чекати й до чого готуватись пересічним українцям з настанням перших осінніх холодів.
Ціни на газ


Із 1 жовтня в Україні майже на 10% зростуть ціни на “блакитне паливо” для промисловості. Оновлені тарифи на газ для промислових споживачів оприлюднила прес-служба НАК "Нафтогаз України. Починаючи з жовтня, діятимуть розцінки 11,2-12,15 тис. грн за 1000 кубометрів (без ПДВ). Це на 9,4-9,7% більше, ніж у вересні. Із урахуванням податку на додану вартість кінцевий тариф на газ для промислових споживачів може становити щонайбільше 14 тисяч 586 гривень за тисячу кубометрів блакитного палива.

Що стосується тарифів на газ для населення, то уряд досі не озвучив, наскільки точно подорожчає “блакитне паливо” для пересічних українців. А до початку опалювального періоду, який стартує у жовтні, залишаються лічені дні. Багато людей досі не знають, чи нарахують їм субсидію на газ та опалення...

Як заявив у вівторок, 25 вересня, головний комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій ВІТРЕНКО, “Кабмін повинен на цьому тижні прийняти нову по-станову про ПСО і в якому буде встановлена ціна на газ для побутових споживачів... Наскільки я розумію, мова йде про максимум четвер". Вітренко підкреслив, що по-станова уряду передбачатиме і вартість, за якою газ відпускатимуть населенню та теплокомуненерго. До речі, блакитне паливо для побутових споживачів мало подорожчати ще у жовтні минулого року. Потім нові ціни анонсували з 1 червня, з 1 серпня, з 1 вересня, а тепер — з 1 жовтня, і ось днями "заморозили" до 18 жовтня, бо ще нібито тривають перемовини з МВФ.

Як заявив наприкінці літа міністр соцполітики Андрій РЕВА, Міжнародний валютний фонд наполягав на піднятті ціни з 6,96 грн до 11 грн за кубометр. Згодом у Кабміні озвучили інші цифри – 23,5%, тобто до 8,5 грн за куб. 12 вересня міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор НАСАЛИК підтвердив, що ціна на газ для населення в Україні зросте – такі результати попередніх перемовин уряду з Міжнародним валютним фондом. А керівник “Нафтогазу” Андрій КОБОЛЄВ 18 вересня заявив, що Кабмін вже нібито домовився з МВФ про компроміс – розтягнути подорожчання на два роки.

Нагадаємо, опалювальний сезон стартує орієнтовно з 15 жовтня. Місцева влада може його розпочати раніше, якщо три добим поспіль середньодобова температура повітря буде нижчою +8 градусів за Цельсієм.

ДО ТЕМИ: Нові правила: субсидій "заднім числом" не буде


Курс долара

У жовтні прогнозують подорожчання долара до позначки 29 гривень за $1. Адже буде потрібна валюта для купівлі енергоресурсів, погашення та обслуговування боргів, пише “Обозреватель”. Крім того, починається активний бізнес-сезон, що також провокує попит. А ось пропозиція буде значно нижчою, ніж влітку. Фінансовий експерт Володимир МАЗУРЕНКО передбачає: долар може продаватися в Україні восени приблизно по 28,5 грн/$ у випадку, якщо з’являться позитивні новини від МВФ.

Масові перевірки бізнесу

Кабінет міністрів оголошує у жовтні війну роботодавцям, які відмовляються офіційно оформлювати працівників або виплачують частину зарплат “у конверті”. Із 5 жовтня українські підприємства та підприємців перевірятимуть спеціальні комісії. Якщо виявиться, що на робочому місці перебуває не працевлаштований працівник, доведеться за-платити 30 “мінімалок” (зараз 111,6 тис. грн, після підвищення — 125 тис. гривень).

Сезон грипу

Вже із жовтня зросте захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров'я, в Україні можуть циркулювати три види вірусу:

1) вірус, подібний A / Michigan / 45/2015 (H1N1) pdm09;

2) вірус, подібний A / Singapore / INFIMH-16-0019 / 2016 (H3N2);

3) вірус, подібний B / Colorado / 06/2017."

Для епідсезону 2018-2019 року в Україні очікується наявність трьох вакцин від грипу. Одна з них вже зареєстрована в Україні, інша завершила процес спеціалізованої експертизи, матеріали по третій вакцині знаходяться на розгляді в Державному експертному центрі", – написала на своїй сторінці у Фейсбук в.о. міністра охорони здоров'я Уляна СУПРУН. Вакцинація, крім здоров'я, захищає і гаманець: за різними оцінками, витрати на лікування грипу або ГРВІ коливаються від 400 до 2700 гривень в залежності від тяжкості захворювання, а вартість однієї дози вакцини, що захищає від грипу протягом усього сезону, становить близько 200 гривень. Уляна Супрун пише, що вакцини від грипу будуть доступні в аптеках впродовж місяця.

Ближнє світло фар

Із 1 жовтня на заміських дорогах необхідно вмикати денні ходові вогні або ближнє світло фар. Ця норма діє з жовтня до травня і покликана зменшити аварійність на дорогах, повідомили у прес-службі Національної поліції. Такою є вимога п.9.8 Правил дорожнього руху. Вона обов’язкова для виконання і покликана підвищити безпеку дорожнього руху на затемнених ділянках дороги у світлу і темну пору доби. Працюючі габаритні вогні збільшують видимість автомобіля для пішоходів та інших учасників руху. Порушення цієї норми правил тягне накладення штрафу у розмірі 425 гривень.

Осінній призов-2018, який стартує з 1 жовтня, продовжили до грудня

Вихідні та свята

У другому осінньому місяці буде 22 робочих дні, а відпочиватимемо дев'ять днів: 6, 7, 13, 14, 15, 20, 21, 27, 28 жовтня.

У зв'язку з новим святом - День захисника України, який відзначається на Покрову і в День українського козацтва 14 жовтня, у нас буде три вихідні поспіль – з суботи, 13 по неділю, 15 числа. Адже святковий вихідний припадає на неділю, який і так є вихідним днем. Тож неробочий день, згідно з Кодексом про працю й розпорядженням Кабміну, переноситься на понеділок.

7 жовтня 2018 року всі українські освітяни відзначатимуть професійне свято - День педагогічного працівника (традиційна, ще радянська назва День учителя). В Україні вшановують всіх освітян - вчителів, викладачів, працівників навчальних закладів всіх рівнів щорічно у першу неділю жовтня ось уже кілька десятків років поспіль.

До речі, 5 жовтня, починаючи з 1966 року, в усьому світі святкують World Teachers 'Day (Міжнародний день вчителя). Тож святковий період у наших педагогів триватиме аж три дні, з п'ятниці по неділю, хоча додаткових державних вихідних на це не передбачено.

Перехід на зимовий час


А в останню неділю жовтня, 28 числа, українці, можливо, в останній раз переведуть годинники на годину назад у зв'язку з переходом на зимовий час. Адже Європейський Союз наступного року збирається скасовувати щорічні переходи на літній/зимовий час.

БІЛЬШЕ про те, що змінититься цієї осені, по-новому читайте у свіжому номері рівненського інформаційно-рекламного тижневика “ОГО” від 20 вересня 2018 року.

Газету "ОГО" можна придбати у кіосках та у приватних розповсюджувачів, передплатити, а також прочитати онлайн версію на нашому порталі ОГО.ua.

Щоб прочитати онлайн версію (PDF версію) останнього номера газети "ОГО", перейдіть ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами