Ми у Facebook
14.10.2018, 14:00

У Рівному може зникнути один з найстаріших будинків

Двоповерхова будівля розі вулиць 16 Липня-Драгоманова (точна адреса 16 Липня, 59, - авт.) - одна з настаріших житлових споруд історичної частини міста.
Будівля приблизно того ж віку, що й Рівненська чоловіча гімназія (теперішній краєзнавчий музей, 1839 року, - авт..).

Вулиця 16 Липня у ті роки називалась Директорською, адже її розбудовували для викладачів гімназії. Тому в цьому районі мешкала, в основному, інтелігенція.

А цей будинок на вулиці найстаріший. Припускають, що в ньому жив і директор гімназії.

Ця споруда вціліла після пожежі міста 1847 року. Пережила Першу і Другу світову війну, а також радянську владу.

У 2000-х роках будинок у місті був відомим завдяки кафе-бару «Русана». Більшість місцевих журналістів має звідти безліч приємних спогадів. Адже цей бар був своєрідним місцем зустрічі творчих людей. Таким собі клубом по інтересах. Там можна було випити смачного пива («Русану» ще називають першим рівненським пивним баром, - авт.), поїсти вареників, замовити музику в автоматі. Всередині було дві зали – для курців і тих, хто не палить.

Зараз же будівля виглядає закинутою. Рівняни хвилюються, що її знесуть, щоб побудувати багатоповерхівку (уже намагалися знищити 170-річну липу, яка росте поруч, - авт.).

Десять маловідомих фактів про Рівненську чоловічу гімназію

Навесні завідувачка відділом виставок Рівненського краєзнавчого музею Галина Данильчук на підтримку будинку навіть запустила флешмоб: "Сфотографуйся поруч із спорудою, якої скоро не буде!" (долучитися до флешмобу можна і зараз, - авт.)

До речі, у квітні минулого року Європейський парламент прийняв рішення відзначити 2018 рік, як рік Культурної Спадщини в Європі. Україна цю ініціативу підтримала.

Автор Тетяна Закордонець





На правах реклами