Ми у Facebook
08.10.2018, 15:35

Цього дня народився відомий співак Марк Бернес

8 жовтня 1911 року в Ніжині нині Чернігівської області народився Марк Бернес - видатний радянський актор і шансоньє, музика якого вже давно стала класикою свого часу.
У його творчості було все - гіркота минулих втрат і світла віра в майбутнє. Саме тому вже за життя цього видатного артиста називали великим.

Коли Марку виповнилося 5 років, сім'я перебралася до Харкова, розповідає Наш Полк. Тут хлопчик пішов у семирічну школу. Інтерес до мистецтва прокинувся в ньому рано. А в старших класах цей інтерес оформився в бажання вийти на театральну сцену. Марк Нейман (справжнє прізвище Бернеса) вступив до Харківського театрального технікуму. Одночасно хлопець з'явився в театрі «Муссурі». Марка тягло на цю сцену з неймовірною силою. Він умовив взяти його статистом.

Незабаром хлопчині пощастило: трапилася нагода замінити хворого актора. Нейман, який взяв творчий псевдонім Бернес, «виклався» на прем'єрі вистави так, що удостоївся похвали скупого на компліменти режисера Миколи Синельникова. З цього моменту йому довіряли невеликі ролі.

Кінематографічна біографія Марка Бернеса почалася в середині 1930-х. Епізоди змінилися ролями другого плану, потім пішли ключові образи. «Людина з рушницею», «Велике життя», «Винищувачі» - ці добрі старі фільми добре пам'ятають глядачі старшого покоління. Гра Бернеса відрізнялася особливою манерою і «почерком». М'яке світло і душевна теплота «сяяли» в кожній ролі артиста. Його швидко полюбили телеглядачі.

Зіркою першої величини Бернес став під час Великої Вітчизняної війни завдяки своїм роботам у військових картинах, перш за все, у фільмі «Два бійці». У стрічці він зіграв бійця Аркадія Дзюбина, що був у мирному житті зварювальником-суднобудівником. У фільмі він виконав свої знамениті пісні «Темна ніч» і «Шаланди».

Фільмографія Марка Бернеса - це 35 картин. Найпопулярніші - «Максимка», «Женя, Женечка і «Катюша», «Запасний гравець», «Два бійці» і «Винищувачі».
Марк Бернес користувався величезною популярністю не тільки як актор, але і як виконавець пісень. Його перший публічний концерт як співака відбувся в Свердловську в Будинку офіцерів 30 грудня 1943 року, після чого відбулося концертне турне по Уралу. Пісні Богословського з фільмів («Улюблене місто», «Сплять кургани темні», «Шаланди, повні кефалі», знаменита «Темна ніч») у виконанні Бернеса зазвучали по радіо, були записані на платівки.

У 1960 році на стадіоні в Лужниках в програмі Московського мюзик-холу Бернес вперше виконав пісню «Вороги спалили рідну хату» М. Блантера на вірші М. Ісаковського, написану за 15 років до того, в 1945 році. В особі Бернеса пісня знайшла інтерпретатора, який зумів розкрити весь її трагічний сенс і зробив пісню широко популярною.

У чотирисерійному фільмі «Щит і меч» (1968) за кадром у виконанні Бернеса прозвучала пісня «С чего начинается Родина» (В. Баснер - М. Матусовський). З 82 пісень репертуару Бернеса понад 40 було створено на його замовлення або за його безпосередньої участі.

Незадовго до смерті Марк Бернес записав одну з найкращих своїх пісень - «Журавлі». Історія її появи заслуговує на особливу увагу. Расул Гамзатов написав цю пісню, присвятивши гордим джигітам, які після смерті перетворюються на птахів. Але Марк Наумович переконав його змінити вірші. Так з'явилася пісня-плач про загиблих на фронтах солдатах.

Марка Наумовича Бернеса не стало 16 серпня 1969 року. На похоронах артиста за його останнім проханням не було ні промов, ні траурних маршів. Він відспівував себе сам. На панахиді, як і просив артист, прозвучали 4 його улюблені пісні: «Я люблю тебе, життя», «Три роки ти мені снилася», «Романс Рощина» і «Журавлі».

Поховали артиста на Новодівичому кладовищі, так і не встигнувши присвоїти звання Народного артиста СРСР. Хоча для мільйонів шанувальників він і так давно був народним.






На правах реклами