Ми у Facebook
03.11.2018, 20:01

Ціну на газ піднято: як і коли зростуть тарифи для населення

Пояснює Роман Ніцович, керівник програм дослідницького центру у галузі енергетики DiXi Group
З 1 листопада 2018 року ціни на газ для населення підвищать на 23,5%. Кабінет міністрів одностайно підтримав це рішення на засіданні 19 жовтня. Підвищення ціни на газ для населення було однією з умов, поставлених Україні МВФ для отримання фінансової допомоги від Фонду. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман охарактеризував рішення як компроміс між позиціями України та МВФ. Керівник програм дослідницького центру у галузі енергетики DiXi Group Роман Ніцович аналізує, які зміни чекають українців.

Сакральна формула пального: з чого складається ціна бензину в Україні

Кабмін ухвалив проміжний варіант: часткове наближення до тієї ціни газу, яка складається на ринку для промислових споживачів.

Підвищення ціни на газ вплине на ті тарифи, які безпосередньо прив’язані до врегульованих цін: мова йде про виробництво тепла для населення, для потреб інших споживачів, крім населення та релігійних організацій, а також гаряче водопостачання.

Зміна цих тарифів відбудеться не відразу: має відбутися перерахунок, публікація цих рішень, обговорення і затвердження відповідними органами. Для більшості теплопостачальників це органи місцевого самоврядування, які встановлюють для них тарифи, для деяких - НКРЕКП.

На вулицю “євробляхерів” прийшло свято?

Оскільки опалювальний сезон вже фактично стартував, і при купівлі буде застосовуватися нова ціна газу, до моменту перегляду тарифу будуть виникати певні касові розриви. В чинних тарифах закладена стара ціна, а поставки для теплокомуненерго будуть відбуватися вже за новими цінами. Відтак потрібно знаходити джерела компенсації розривів: це може бути або цільова допомога з місцевих бюджетів, або цей компонент може бути тимчасово застосований у тарифі для компенсації недоотриманої виручки.

Модель розрахунку тарифів, гадаю, залишиться тією ж самою, змінюється лише базова ціна газу, за яким відбуваються розрахунки Нафтогазу та Укргазвидобування. Оскільки сама постанова ще не опублікована, ми поки не можемо стверджувати, чи була змінена постанова спеціальних обов’язків, яка покладає певні зобов’язання на всіх учасників цього ринку: УГВ, яке продає за врегульованою ціною газ Нафтогазу та оптовим постачальникам, а Нафтогаз вже теплопостачальникам та збутам (дочірнім структурам облгазів, які забезпечують населення). І у Нафтогазу, і у збутів є врегульована маржа. Звісно, це не дуже ліберальна модель ринку - вона є зарегульованою, що спричиняє численні проблеми, в тому числі з балансуванням.

В ідеалі будь-яка модель розрахунку тарифів (hub 0, hub+, hub-) має відштовхуватися від цін, що реально існують на біржі NCG, що вказана як базова біржа. Зараз при розрахунку справді береться базова ціна цієї біржі, але з великим дисконтом. Через це говорити, що ми привели ціни на газ для населення до ринкових, поки не доводиться, але це рух у правильному напрямку.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ