Ми у Facebook
04.11.2018, 09:00

На Рівненщині з’явився Метатеатр

В Національному університеті "Острозька академія" розпочали новий і цікавий освітній проект
МЕТАТЕАТР - це оригінальна інноваційна театральна модель, спрямована на впровадження нових творчих та організаційних рішень для розвитку театрального процесу в Україні.

Проект має дві основні частини – освітньої та театрально-продюсерської, а його основною художньою ідеологією і методологічною основою є теорія Ігрового театру.

Із Днем народження, Острозька академіє!


В рамках освітньої частини на базі Національного університету “Острозька Академія” створюється інноваційна магістерська програма “Культурологія і МЕТАТЕАТР”, що орієнтована на підготовку і виховання магістрів-культурологів в галузі театрального мистецтва зі спеціалізаціями: актор драматичного театру, режисер драми, театральний критик, тощо.

Триває святкування Дня Острозької академії

Процес навчання в даній програмі в частині театральних дисциплін будується на принципі творчої майстерні під керівництвом відомого українсько-американського театрального режисера, кандидата мистецтвознавства Олега Ліпцина і складається з 4-х сесій.




Навчання відбувається за принципами виховання і підготовки актора, розроблені М.М. Буткевичем в його програмі семінару “10 Пір Року” і адаптовані до сучасної реальності автором та художнім керівником проекту Олегом Ліпциним.

Постановчо-продюсерська діяльність здійснюється за проектним принципом через створення тимчасових творчих груп зі складу учасників та випускників освітньої програми МЕТАТЕАТРУ. Такий безпосередній зв’язок між освітнім та творчим процесами забезпечує більш якісне взаєморозуміння і повноцінну взаємодію на основі спільної театральної методології, якою є нова сучасна теорія Ігрового театру, запропонована М.М. Буткевичем і розроблена його послідовниками і учнями.




МЕТАТЕАТР створюється як “відкрита”, саморегулююча творча структура, в задачі якої входить поступове формування в українському суспільстві незаідеологізованої художньої свідомості і, як результат, розширення внутрішньої свободи людської особистості в її творчих проявах.

У своїх естетичних тенденціях МЕТАТЕАТР орієнтується на стрімкі зміни суспільної та індивідуальної свідомості, викликані розвитком візуальних та комунікаційних технологій, взаємопроникненням мов і культур.




Загальне художнє керівництво творчим та педагогічним процесом МЕТАТЕАТРУ здійснює відомий українсько-американський режисер, дослідник і педагог театру Олег Ліпцин.

О.Ліпцин отримав режисерську освіту в ГІТІСі на курсі видатних режисерів і педагогів Михайла Буткевича та Анатолія Васильєва. Останні 25 років він ставить вистави і викладає в театрах і театральних школах багатьох країн світу: Франція, Канада, Німеччина, Індія, США, Австрія, Тайвань, Росія та ін. В 2007 році в Національному університеті ім.Карпенко-Карого в Києві він випустив перший в Україні курс магістрів режисерів драми, в 2010 захистив дисертацію в ГІТІСі з застосування Ігрової методики до професійної підготовки акторів і режисерів. Олег Ліпцин - один з провідних експертів по теорії Ігрового театру в світі, укладач двотомника творчого насліддя М. Буткевича, неодноразовий лауреат премії “Київська Пектораль”, премії СТД України.




Катерина Кістень - українська акторка театру і кіно та співавторка проекту, заслужена артистка України (2017). Лауреатка театральних премій, зокрема двічі лауреатка найпрестижнішої театральної премії України «Київська пектораль» ( у 2013 році - роль Княгині у виставі «Святий вночі», у 2018 році - за роль Жінки у виставі «Двоє бідних румунів, що розмовляють польською»). За роль у відомому серіалі “Коли ми вдома” отримала телевізійну премію “Телезірка (2015), а також протягом своєї кар’єри була тричі номінована на премію “Телетрімф” (2011,2015, 2016 рр). З 2003 року ведуча акторка Нового театру На Печерську.



Наталка Костенко - акторка театру, співавторка та координатор проекту. Кураторка театрально-освітнього проекту “Семінар Ігрового Театру”, англомовного театрального проекту “English Theatre Project”, театрального фестивалю “День театру”, акторка та продюсерка незалежних театральних вистав.

Естетичною та методологічною основою МЕТАТЕАТРУ є теорія Ігрового театру, що була запропонована видатним театральним педагогом і режисером Михайлом Буткевичем. Ігрова методологія збагачує класичну традицію акторського переживання та перевтілення новими механізмами та способами залучення творчої природи людини в умовну реальність п’єси та театру як такого. Ігровий метод дозволяє більш повноцінно і органічно “вмикати” творчу природу актора в обставини п’єси і ролі, в умови театральної гри. В той же час, на загальнолюдському рівні створюється більш сучасний і незалежний характер відносин з навколишньою дійсністю, виховується динамічний, життєрадісний і активний тип особистості.



Закладаючи Ігрову методику в основу нової театральної магістерської програми, організатори прагнуть наблизити театр до життя, а життя до творчості, що дало б змогу підняти художній рівень театральної професії до повноцінного авторського. Зокрема, при такому підході, акторство з виконавського мистецтва має шанс піднятися до повноцінно авторського рівня.

Саме тому в творчу частину програми, поряд з традиційними дисциплінами акторської майстерності і режисури, включені такі нові сучасні предмети, як основи відео і фото-дизайну, робота з текстом на мові оригіналу, робота з простором і часом, основи композиції, основи кінематографії. А частина загальноосвітніх дисциплін наповнена предметами, що допомагають сформувати сучасний естетичний світогляд та розширити знання в суміжних художніх і наукових галузях.

До загальноосвітньої частини програми увійдуть такі дисципліни:

- Сучасні теорії культури; Герменевтика: теорія інтерпретації. Викладач - доктор філософських наук, проректор з науково-педагогічної роботи Шевчук Дмитро Михайлович
- Перформативні студії. Викладач – кандидат філософських наук, доцент Карповець Максим В’ячеславович.
- Театр як соціокультурний феномен. Викладач - кандидат психологічних наук, доцент Гандзілевська Галина Борисівна.
- Культурна критика. Викладач - доктор філософських наук, доцент Шевчук Катерина Сергіївна.
- Сучасні комунікативні технології. Викладач - кандидат наук з державного управління, доцент, декан факультету політико-інформаційного менеджменту Лебедюк Віталій Миколайович.


Навчальний процес планується в такий спосіб, щоб максимально ефективно використати сесійний період навчання, забезпечити можливість колективної зосередженості та безперервності творчого процесу, підготовки та участі в обов'язкових презентаційних заходах.




Для успішного завершення навчання і отримання державного диплому магістра необхідно здати всі відповідні заліки та іспити і захистити творчу дипломну роботу перед державною екзаменаційною комісією шляхом участі в дипломній виставі (для акторів), успішного створення дипломної постановки в театрі (для режисерів), публікації низки критичних театральних статей та оглядів в ЗМІ (для театральних критиків).

Проект реалізується за підтримки Українського культурного фонду.



Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно чинного законодавства, спрямовується та координується Міністерством культури України.

Про це повідомляє прес-служба НаУ ОА.
Фото теж надані прес-службою НаУ ОА





На правах реклами