Ми у Facebook
03.11.2018, 11:55

З яким листом звернулися депутати Рівненської облради до центральних органів влади

oblrada.rv.ua.

Вчора, 2 листопада, відбулася сесія.
Серед основних питань – «Звернення Рівненської обласної ради до Президента України щодо негайного скасування постанови Кабінету Міністрів України про підвищення ціни на газ для населення» та «Звернення Рівненської обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо ситуації, яка склалася у зв’язку з підвищенням ціни на газ». Ці звернення не набрали достатньої кількості голосів, тому була оголошена перерва. На ній керівники фракцій підготувала проект рішення, в якому об’єднали два звернення.

Депутати Рівненської облради підготували звернення щодо ціни на газ

«Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 19 жовтня цього року прийняв рішення про підвищення ціни на газ для населення на 23,5% з 1-го листопада 2018 року у рамках виконання зобов’язань, взятих Україною перед Міжнародним валютним фондом.

Сьогодні сесія Рівненської обласної ради

Усвідомлюємо, що це рішення продиктоване умовами співпраці МВФ та необхідністю розрахуватися за кредитними зобов’язаннями, взятими попередніми угодами. Сьогодні настав час віддавати ці борги.

Ненажерливості олігархів немає меж. Плюс 23,5% до ціни, яка й так вчетверо завищена. А все чому? Тому, що «у держави є надзвичайно великі борги, які треба повертати». Хто саме набрав ці борги? Хіба не олігархи? Хіба не вони роздери банили українське майно настільки, що вирішили ще й кредити між собою роздерти? То чому платити за це вкотре змушені українці? Врешті, чи буде взагалі чим платити?

На кінець липня 2018 року заборгованість населення зі сплати за постачання природного газу становила 16,7 мільярдів гривень, за централізоване опалення та постачання гарячої води – ще 10,8 мільярдів гривень, за електроенергію – ще 3,9 мільярдів гривень, за утримання будинків, холодну воду, вивезене сміття тощо – ще плюс 7,3 мільярди гривень.

Крім того, аналіз поточної ситуації в Україні засвідчує випередження зростання тарифів над зростанням доходів населення. Останні протягом 3 років зросли щонайменше у 5 разів при тому, що, за даними Державної служби статистики України, у 2015 році номінальна заробітна плата українця зросла на 20,5% проти 2014 року, а реальна – зменшилась на 20,2%. Протягом 2017 року реальна зарплата збільшилася на 19% у порівнянні з 2016 роком (довідково: 2016 рік до 2015 – 9%).



З огляду на зазначене, враховуючи соціальну напругу та негативні наслідки, до яких може призвести підвищення цін на газ ми, депутати Рівненської обласної ради, звертаємося до Кабінету Міністрів України із вимогою захистити найбільш вразливі верстви населення шляхом розширення програм субсидій та забезпечення доступності та належної якості житлово-комунальних послуг для споживачів. Зокрема, вважаємо за доцільне запровадити соціальну норму споживання газу для населення на рівні 2400 кубічних метрів на опалювальний сезон (400 кубічних метрів на місяць); встановити чесну ціну на газ, виходячи з собівартості його видобутку та регульованої норми прибутку, а не штучно «імпортного паритету»; збільшити власний видобуток енергоресурсів та вжити заходів щодо можливої відмови від імпорту газу; провести масштабну енергомодеренізацію української економіки.

Ми, депутати Рівненської обласної ради, звертаємося до Президента України з проханням вжити заходів щодо скасування вказаної постанови. Адже у відповідності до пункту 15 статті 106 Конституції України, Президент України зупиняє дію активів Кабінету Міністрів України з мотивів невідповідності цій Конституції з одночасним зверненням до Конституційного Суду України щодо їх конституційності.», - йдеться у документі.

За дане рішення депутати проголосували одноголосно – 47 «за».

Про це повідомляє прес-служба Рівненської обласної ради, oblrada.rv.ua.





На правах реклами