Ми у Facebook
04.11.2018, 09:38

Нова ціна газу: рівненським родинам допоможуть субсидії та енергоефективність

Завдяки досягненню домовленостей із Міжнародним валютним фондом Україні вдалося уникнути дефолту. У результаті складних і довготривалих перемовин уряд досягнув максимального послаблення вимог фінансової інституції для отримання критично важливо для України траншу.
Більше того, для посилення захисту українських родин спрощено порядок призначення субсидій та виділено додаткові кошти на енергомодернізацію житла.

За рахунок коштів МВФ наша країна зможе почати віддавати борги, накопичені у попередні роки, й, за свідченням експертів, уникнути кризи. А вона була би набагато потужнішою, ніж кризові ситуації у 2008 та 2014 роках. Загальний стан економіки можна було б порівняти з кризою 90-х – курс гривні різко би впав, долар натомість стрибнув би до позначки щонайменше у 50 грн за одну одиницю американської валюти, рівень інфляції почав би «пробивати стелю», почалося би здорожчання всіх товарів, зарплати і пенсії очікувало заморожування, різко зросло безробіття – у результаті зростання економіки країни зупинилося би щонайменше на 10 років.

– У 2019 році, щоб розрахуватися з накопиченими за роки боргами, Україна має залучити 18 млрд доларів. Уряд вимушений звертатися за допомогою до МВФ, оскільки без цієї допомоги Україна не зможе погасити мільярдні борги, які були накопичені 2007-2014 роках (за 7 років – 45 млрд. доларів!). Якщо не розрахуємося з кредиторами, то будемо змушені оголосити дефолт. Це означає: гривня різко девальвує, долар стрибне до позначки щонайменше 50 грн. Держава змушена буде запровадити валютні обмеження, зокрема і на купівлю валюти. Різке розкручування інфляції, стрімке подорожчання всіх товарів. Заморожування зарплат і пенсій. Зростання безробіття. Заморожування економічного зростання щонайменше на 10 років, – зауважує народний депутат України Геннадій Ткачук.

– Отримати транш МВФ – найкращий варіант для України. Навіть суто з точки зору ефекту для гаманців громадян, вищі тарифи пережити значно легше, ніж десятки відсотків інфляції (тобто стрімкого зростання цін взагалі на всі споживчі товари та послуги) чи падіння доходів, – каже Павло Кухта, заступник керівника Стратегічної групи радників з підтримки реформ (SAGSUR).

Упродовж року урядовцям довелося провести багато перемовин із представниками МВФ, під час яких наша делегація пропонувала безліч компромісів щодо ціни газу для українців. Головною вимогою Міжнародного валютного фонду для одержання чергового траншу кредиту було підвищення ціни на газ для населення до рівня промисловості. При збільшенні ціни на газ до 11000 грн за тисячу кубометрів, як цього вимагав МВФ, середня платіжка кожної рівненської родини збільшилася би на 1000-1500 грн. Однак минулого тижня наш Уряд домігся у переговорах з МВФ максимально низького підвищення вартості газу та врятував країну від дефолту. Замість 60% зростання ціни на газ, яких вимагала міжнародна фінансова установа, урядовці виторгували підвищення лише на 23,5%. Із 1 листопада 2018 року ціна газу складатиме становитиме 8 550 грн за 1 000 куб. м.

Оскільки для перемовин з МВФ розроблялися різні варіанти компромісів й рішень, то нині вже є конкретний план підтримки населення країни. Відсьогодні Уряд посилює програму субсидій та виділяє кошти на енергомодернізацію житла.

– Держава захистить тих, хто потребує її допомоги – малозабезпечені громадяни отримають субсидію на сплату житлово-комунальних послуг. А вже з січня 2019 року в Україні запрацює монетизація субсидій. Українці будуть отримувати від уряду «живі» гроші для оплати комунальних послуг. Усе, що буде заощаджено завдяки розумному споживанню енергоресурсів, залишатиметься людям, – запевнив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсмана.

Зокрема, уряд уже запровадив зміни до порядку призначення субсидій, що спрощують одержання цієї допомоги.

1) Субсидія призначатиметься на загальних умовах тим людям, за яких роботодавець не сплачує єдиний соціальний внесок (ЄСВ).

2) Субсидії зможуть отримати безробітні – потрібно лише встати на облік.

3) Допомогу будуть нараховувати родинам, що опинилися у скруті через важку хворобу або важку залежність одного з членів сім’ї.

4) Пенсіонери, інваліди, особи, які втратили годувальника, зможуть отримати субсидію на понаднормову площу (до 30%).

5) Якщо фактична вартість спожитих послуг менше обсягу обов’язкового платежу, сплачувати потрібно тільки фактичну вартість.

6) Субсидії зможуть отримати родини сотень тисяч заробітчан, якщо людина сплачує ЄСВ у тій країні, де працює, і надасть відповідне підтвердження.

7) До сукупного доходу не враховуватимуться сплачені аліменти та спеціальна бюджетна дотація на вирощування телят.

Окрім цього наступного року буде продовжена програма «теплих кредитів». Також з 1 січня 2019 року запрацює Фонд енергоефективності. Сукупно на заміну котлів, утеплення, встановлення лічильників буде виділено 2 млрд грн.

До всього уряд ухвалив рішення забирати до бюджету держави левову частку прибутків «Нафтогазу» (нині сплачується лише 75%).
– Ми прийняли рішення про те, що 90% прибутку НАК «Нафтогаз» буде повернуто в бюджет, а з бюджету – на потреби українських громадян. Думаю, це буде справедливо. Замість надмірних зарплат і премій це все повинно бути у державній скарбниці, – зазначає Володимир Гройсман.

Таким чином, ухваливши наймінімальніше підвищення вартості газу, наша країна зможе підписати нову програму фінансування Stаnd-by. Співпраця з міжнародною валютною інстанцією зміцнить економічне зростання України, яке спостерігається останні 2,5 року. В Україні продовжаться розпочаті реформи, які зроблять нашу державу економічно сильнішою й енергетично самодостатньою.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ