Ми у Facebook
17.11.2018, 16:37

Що таке багатотарифний лічильник електроенергії і як він допомагає економити (+ІНФОГРАФІКА)

фото from-ua.com.

Мешканці Рівненщини починають використовувати цей прилад обліку.
Уже в жовтні 2018 року майже 17,5 тисяч абонентів Рівненщини мають багатотарифні електролічильники, понад 10 тисяч споживачів ведуть розрахунок за спожиту електроенергію потарифно.

Сам по собі так званий «зонний» прилад обліку не призводить до економії електроенергії, але встановлення багатотарифних приладів обліку та перехід на розрахунки за спожиту електроенергію за тарифами, які диференційовані за періодами часу, дозволяє споживачам заощаджувати за рахунок найбільшого споживання електричної енергії у період доби, в який діє найменший тарифний коефіцієнт.

Чи потрібен дозвіл від “Рівнеобленерго”, якщо встановлювати вдома бойлер

Зонний облік буде вигідним, якщо більшістю електроприладів ви користуєтеся вночі або можете перенести на нічний час роботу електроприладів великої потужності — кондиціонера, бойлера, тепловентилятора, теплої підлоги, електроопалення тощо.

На яких вулицях у Рівному безкоштовно замінять лічильники (+ПЕРЕЛІК)


Відповідно до Порядку застосування тарифів на електроенергію, затвердженого Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 764 від 13.06.2017 року, розрахунки населення за спожиту електроенергію здійснюються за такими тарифними коефіцієнтами:

roe.vsei.ua
roe.vsei.ua


За двозонними тарифами, диференційованими за періодами часу:

0,5 тарифу з 23-ї години до 7-ї години;
повний тариф у інші години доби.
За тризонними тарифами, диференційованими за періодами часу:

1,5 тарифу в години максимального навантаження енергосистеми (з 8-ї години до 11-ї години і з 20-ї години до 22-ї години);
повний тариф у напівпіковий період (з 7-ї години до 8-ї години, з 11-ї години до 20-ї години, з 22-ї години до 23-ї години);
0,4 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї години до 7-ї години).

Отож, з двозонним тарифом можна економити у будь-якому разі, адже максимальна ціна за 1 кВт/год дорівнює звичайному тарифу, за яким Ви нині сплачуєте.

Обираючи тризонний тариф, варто врахувати— у пікові години (з 8:00 до 11:00 та з 20:00 до 22:00) потрібно сплачувати на 50% більше від звичайного тарифу. Тому потрібно впевнитися, що у пікові години Вам знадобиться електроенергія у незначних обсягах.

Зважаючи на вартість зонного приладу обліку та робіт з його встановлення (станом на 1 листопада 2018 року – близько 2000 грн) та враховуючи споживання електроенергії кожним окремим абонентом, окупність встановлення багатотарифного електролічильника складає від 10 до 18 місяців. Враховуючи дані потарифного споживання мешканцями Рівненської області, в середньому економія одного домогосподарства у 2018 році становить 87 гривень на місяць.

Про це повідомляє прес-служба Рівнеобленерго, roe.vsei.ua.





На правах реклами