Ми у Facebook
26.11.2018, 12:17

Петро Порошенко пояснив ситуацію щодо воєнного стану

фото president.gov.ua.

Президент звернувся до Верховної Ради з пропозицією про запровадження воєнного стану в Україні
Рада національної безпеки і оборони України під головуванням Президента Петра Порошенка в перші години понеділка, 26 листопада, схвалила рішення запропонувати Президенту України запровадити воєнний стан строком на 60 діб. РНБО визначила за необхідне ввести в Україні особливий правовий режим для створення умов з відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загроз для незалежності та територіальної цілісності України.

«У нас була ретельна дискусія Воєнного кабінету. Воєнний кабінет звернувся до мене з пропозицією винести на засідання Ради національної безпеки і оборони одну пропозицію – це підготовка рішення про запровадження воєнного стану і звернення до Верховної ради України для того, щоб вона, завтра по можливості, і відповідні консультації з Головою ВРУ вже проведені, розглянула проект рішення на своєму позачерговому засіданні», - повідомив Президент.

Глава держави зазначив: «Я хочу окремо наголосити, що ми маємо всі неспростовні докази відносно того, що ця агресія, цей напад на військові кораблі ВМС України був не помилкою, не випадковістю, а цілеспрямованими діями. В тому числі, і щодо застосування зброї проти українських моряків. Застосування зброї мало важкі наслідки, шестеро моряків за попередньою інформацією поранено – частина поранено, частина травмовано. В тому числі, двоє моряків важко поранені».

Президент наголосив, що українські моряки позбавлені можливості вийти в ефір і зв’язатися зі своїм командуванням, їх доля не відома. Він зазначив: «На жаль після кваліфікації дій РФ, підрозділів чорноморського флоту, підрозділів прикордонної служби ФСБ РФ як агресії, на жаль ми не виключаємо і інших операцій, в тому числі наземних проти суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України».

«Тому я як Президент і як Верховний Головнокомандувач ЗСУ відповідно до Конституції приймаю рішення підтримати пропозицію Воєнного кабінету. Винести на засідання Ради національної безпеки і оборони відповідне рішення і звернутися з ним до Верховної Ради України», - сказав Петро Порошенко.

«Воєнний стан не означає оголошення війни. Україна ні з ким не планує воювати. Він запроваджується виключно для оборони, захисту української землі, нашої території, територіальної цілісності, суверенітету і незалежності країни. Воєнний стан водиться винятково з метою посилення оборони України на фоні зростаючої агресивності і акту неприхованої агресії відповідно до міжнародного права з боку Російської Федерації. Воєнний стан не означає нашої відмови від політико-дипломатичного врегулювання звільнення української території», - сказав Президент та додав, що Україна має намір продовжувати дотримуватися всіх міжнародних зобов’язань, включно з Мінськими угодами.

«Я хотів би звернутися до народних депутатів завтра прибути в Київ на позачергове засідання Верховної Ради для того, щоб ми провели у закритому режимі обговорення проекту рішення і відповідального прийняття необхідного рішення для забезпечення оборони держави», - сказав Глава держави.

Він додав: «Я звертаюся до народних депутатів уважно поставитися, зібратися на позачергову сесію. Повірте сьогодні є всі підстави для того, щоб саме так реагувати… І сподіваюся завтра Верховна Рада прийме не відкладаючи відповідальне рішення».

Президент також підкреслив, що запровадження воєнного стану жодним чином не означає, що Україна буде проводити будь-які наступальні дії. «Україна буде проводити дії виключно щодо оборони своєї території, захисту і безпеки своїх громадян», - підкреслив він.

«Також це не означає зміну положення на лінії зіткнення в окремих районах Донецької і Луганської областей та на інших ділянках. Але ми маємо бути напоготові для того, щоб не допустити сценарію, який Російська Федерація практикувала в інших державах», - наголосив Президент.

Президент України звернувся до керівництва Російської Федерації з вимогою негайно звільнити українських військовослужбовців, яких в порушення міжнародного права брутально було затримано і доля яких невідома. Президент також зазначив, що Україна вимагає терміново їх передати українській стороні разом із кораблями. Він закликав до деескалації ситуації як в Азовському морі, так і по іншим напрямкам. Глава Української держави очікує швидкої реакції на це звернення.

Про це повідомляє офіційний сайт Президента України, president.gov.ua.

Нагадаємо вчора, 25 листопада, в Азовському морі, в районі Керченської протоки стався конфлікт між українськими та російськими моряками. Після 21.00, за повідомленням ВМС України, малі броньовані артилерійські катери “Бердянськ”, “Нікополь” вражені вогнем противника та втратили хід. Рейдовий буксир “Яни Капу” також примушений до зупинки. Кораблі захоплені спецназом РФ. Також є інформація про двох поранених українських військових моряків.Доля моряків з кораблів ВМС ЗСУ, яких захопили російські служби 25 листопада, Україні невідома, загалом на суднах перебували 23 особи. Начальник Генштабу зазначив, що на той час було відомо про 6 поранених. Серед них двоє у тяжкому стані. Зв'язок з кораблями та моряками ВМС ЗСУ після дій РФ було втрачений і він блокується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:


Збройні Сили України у повній бойовій готовності (+ФОТО, ВІДЕО)


Кораблі РФ обстріляли український катер. Є поранені, - ВМС ЗС України

Що таке воєнний стан?





На правах реклами