Ми у Facebook
27.11.2018, 15:40

Воєнний стан: як справитись зі страхом та панікою(+ПОРАДИ ПСИХОЛОГА)

Тривожні новини по телебаченню та в соціальних мережах, постійні розмови про введення воєнного стану, ріст долара і невизначеність, що буде далі. Все це сильно давить на психіку людини, викликаючи тривогу, страх і панічні настрої.
Що робити в такій ситуації, як справитися з негативними емоціями і підтримати присутність духу?

- Якщо коротко, будьте уважні до свого стану, обмежуйте вхідні інформаційні потоки та відпочивайте.
- Якщо трохи ширше, то ось вам 6 порад, що робити, щоб зменшити тривожність і підтримати силу духу:

1. Обмежте перегляд новин по телебаченню та в інтернеті.

Добре бути обізнаним в ситуації, що робиться в країні, але дивитися по 20 разів одне і те саме, але з різних джерел і вникати у деталі не потрібно. Це вам особливо не допоможе, а от негативних емоцій додасть. Крім того, будучи пасивним спостерігачем, ви всеодно не зможете зі свого дивану вплинути на ситуацію, а це ще більше підніме рівень напруги.

Як змінюються обличчя солдатів до і після війни

2. Обмежте розмови про негативні події.

Скоріше за все всі і так чудово знають, що відбувається. Обсмоктувати зайвий раз останні події не варто. Повна обізнаність - іноді зло, тим більше якщо вам не потрібно знати всі деталі по професійній необхідності.

3. Направте свою енергію в правильне русло.

Під час таких подій накопичується багато напруги. Одна із головних причин - події відбуваються десь там, а ви тут, і не можете нічого зробити. Але це не так. Спробуйте знайти діяльність, яка прямо чи опосередковано вплине на ситуацію: станьте волонтером, занесіть речі, їжу тим, хто допомагає армії чи перерахуйте кошти перевіреним волонтерським організаціям. Можете просто допомогти тим, хто цього потребує.

Переселенка у Рівному поділилася сокровенними думками про життя і любов

4. Працюйте зі своїми емоціями

Говоріть про свої почуття з друзями, родичами. Не про події чи останні новини, а про те, що ви відчуваєте і переживаєте. Можете розказати про почуття в сторіс, але повторюся - не про новини, їх люди знають і без вас. Розкажіть, як ви переживаєте це. Допоможете собі та іншим прожити негатив. Підтримайте когось, хто більш переживає ніж ви. Зверніться до психолога чи психотерапевта - ці люди професійно навчалися допомагати в стресових ситуаціях. Основне - не залишайтеся із негативом наодинці.

5. Вчіться переключатися.

Навчіться на піддаватися паніці. Займіть себе чимось. Замалюйте антистрес, складіть конструктор, поремонтуйте поламаний стілець, малюйте картини чи вишивайте. Робіть будь-що, що потребує концентрації уваги і зможе хоча б на деякий час відволікти вашу увагу.
Паніка - не ваш помічник, вона робить вас уразливим і заражає негативом оточуючих.

Що таке воєнний стан?

6. Навчіться розслаблятися.

Займайтесь спортом, гуляйте, виїжджайте на природу. Відвідуйте театри, концерти, ходіть в кіно. Слухайте музику, читайте художню літературу, вчіться, відвідуйте тренінги. Займайтеся фізичним та духовним розвитком. Балуйте себе, робіть собі маленькі приємності. В такий період це особливо потрібно."

Поради від психолога, психотерапевта "Психологічної студії "Self" Віталія Гаврилюка





На правах реклами