Ми у Facebook
30.11.2018, 23:39

Якою є Нова Європа для України?

У Рівному відбулася розмова — дискусія, підставою для якої стала одноіменна книга, яка нещодавно побачила світ. “Нова Європа” - збірка текстів, яка вийшла друком у “Видавництві Старого Лева”.


Книга є, по суті, збіркою есеїв про сутність Європи. Автори текстів - українські інтелектуали: історики, політики, журналісти, релігійні та громадські діячі.

Дискусія відбувалася за участі науковців Національного університету "Острозька акадедемія" Дмитра Шевчука і Віталія Лебедюка.

«Ми в Острозькій академії провадимо «Студії європейських цінностей». Це грантовий проект НаУ ОА, який переміг у конкурсі імені Жана Моне і передбачає підготовку і впровадження в навчальний проект освітнього модулю, що складатиметься із трьох навчальних курсів з проблем європеїстики. І в рамках студій обговорюємо нові книги на цю тему. І одна з них – це «Нова Європа».


Cьогодні говоритимуть про те, якою має бути Європа


Ця книга обов’язкова для прочитання кожному інтелектуалові, кожному хто хоче розбиратися у сучасних тенденціях. В книзі зібрані інтелектуальні авторитети, які цікаво пишуть. Основні теми у цьому виданні – що таке Європа? Яке її обличчя? Як ми до неї рухаємося і чи варто взагалі бути в Євросоюзі? Читаючи цю книгу, ви зможете зануритися у дуже важливі дискурси, як ми розуміємо Європу, як Європа розуміє нас.

Ми маємо досвід Революції Гідності, яку ще називають Євромайданом. І ці назви ясно вказують на те, що українцям близькі європейські цінності. За що боролася Революція Гідності? В першу чергу, це була боротьба за європейські цінності, адже нам було відмовлено в тому, що була підписана Асоціація і Євромайдан після цього розпочався. Чому «Нова Європа»? Для себе я інтерпретую цю назву так, що це творення нової концепції європейської ідентичності України», - зазначає доктор філософських наук, проректор Національного університету «Острозька академія» Дмитро Шевчук.


Рівненщина: в Острозькій академії поглиблено вивчатимуть європеїстику


З Дмитром Шевчуком солідарний і його колега:

«Існує багато поглядів – філософських і практичних щодо того, що таке Євросоюз. Є думка, що Євросоюз – це конфедерація держав. Що таке конфедерація? Це союз держав, але немає спільної Конституції чи особливих атрибутів держави. А інші переконані, що ЄС – це просто ідея, яка поєднує країни.



В Україні ставлення до ЄС теж неоднозначна. Дехто хоче нав’язати думку, що Європа буцімто нас кинула. Подивіться на ці події в Азовському морі. Чому ЄС надсилав ноти зі співчуттям? Тому що паралельно відбувалося перемовини щодо виходу Великої Британії з ЄС. А це, хочу наголосити, має великий вплив на життя в середині Євросоюзу. І подібна ситуація була тоді, коли було вторгнення Росії в Грузію – в той час була Всесвітня олімпіада в Пекіні. І увага Світу була прикута до цього, що було сприятливим для російської армії.

Також зараз те, що я бачу, це можна окреслити – це боротьба за існування Азії й Європи. І тому теж цікава нині європеїстика», - говорить доцент кафедри політології Національного університету «Острозька академія», кандидат наук з державного управління Віталій Лебедюк.

Крім промовців, свою точку зору висловили і численні присутні, що ще раз є підтвердженням того, що Європа залишається цікавою для України і українців.





На правах реклами