Ми у Facebook
24.12.2018, 11:20

Перевірити легальність новорічної ялинки можна онлайн

Фото з Інтернету

Щорічно напередодні Нового року в Україні заготовлять близько 500 тис. ялинок.
І це тільки офіційні дані, тобто дані Держлісагентсва, яке займається обліком та маркуванням таких ялинок. Держлісагентство, яке охоплює близько 70% лісгоспів, зобов'язане здійснювати маркування ялинок на основі Тимчасової інструкції з електронного обліку деревини від 2012 року. Інші лісгоспи, яких близько 30%, не зобов'язані це робити, а отже, легальність таких дерев важче перевірити. А про масштаби нелегальної заготівлі та продажу годі й говорити.

Незаконні вирубки новорічних ялинок несуть шкоду екології та збитки для держави. Саме тому, якщо цього року ви плануєте встановити вдома живу ялинку, рекомендуємо пересвідчитися, чи не купуєте ви її у браконьєрів. Зробити це можна за допомогою спеціальних програмних рішень, які були розроблені для Держлісагентства однією з членських компаній Комітету деревообробної та меблевої галузі Європейської Бізнес Асоціації. Це мобільний додаток Ялинка.info (доступний на Google Play) та веб-сайт yalynka.info. У випадку, якщо ялинка не походить з лісгоспів Держлісагентства, можна попросити продавця ялинок показати документи.

Необхідно пам’ятати, що лісгоспи Держлісагентства вирощують новорічні дерева на спеціальних плантаціях та маркують спеціальними жовтими бирками або самоклейними етикетками, які містять індивідуальний номер для кожного дерева та відповідний йому штрих-код, що заноситься до єдиної системи електронного обліку деревини. Тоді як браконьєри вирубають звичайні дерева, які могли б рости у лісах десятки років.

Для того, щоб перевірити законність походження ялинки, необхідно на сайті чи у мобільному додатку ввести номер з етикетки, що прикріплена до ялинки. У випадку, якщо така етикетка на дереві або ж інформація за номером в системі відсутня – ваша ялинка може виявитися нелегальною. Пам'ятайте, наявність маркування та перевірка маркування на ялинці – це гарантія того, що ялинка а) не походить з Чорнобильскої зони або інших зон екологічного лиха б) є легально вирощеною на спеціальній плантації.

Нагадуємо, що зобов'язати усіх лісокористувачів вести електронний облік заготовленої деревини (а ялинки також входять у поняття «деревина») можна через прийняття відповідного проекту Постанови Кабміну. Робота з розробки та погодження відповідного рішення ведеться вже близько двох років, хоча бізнес неодноразово наголошував на важливості його прийняття. Прийняття Постанови дало би змогу ефективно контролювати продаж зокрема новорічних ялинок через обов'язкову наявність відповідного маркування.





На правах реклами