Ми у Facebook
15.12.2018, 12:42

Чи будуть послуги сімейного лікаря безкоштовними у 2019 році (+ВІДПОВІДІ НА ПИТАННЯ)

Медична реформа триває. Дізнайтеся, що українців очікує наступного року.
ЧИ БУДУТЬ ПОСЛУГИ СІМЕЙНИХ ЛІКАРІВ, ТЕРАПЕВТІВ ТА ПЕДІАТРІВ ПЛАТНИМИ У 2019 РОЦІ ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ БЕЗ ДЕКЛАРАЦІЇ?

Медичні послуги сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів у комунальних медичних закладах для всіх пацієнтів безоплатні.

До червня 2019 року включно всі комунальні медичні заклади, де працюють сімейні лікарі, терапевти, педіатри, будуть отримувати оплати за договором з Національною службою здоров’я за пацієнтів, які не підписали декларації та проживають на території обслуговування медичного закладу. Але навіть після цього пацієнтам, які не обрали свого сімейного лікаря або знаходяться у відпустці чи відрядженні, сімейний лікар, надасть безоплатно медичну допомогу у невідкладному стані. Це регламентується Наказом МОЗ №503 «Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу».

Водночас сімейний лікар може запропонувати пацієнтові укласти з ним декларацію. Або якщо у нього вже достатня кількість пацієнтів - порадити укласти декларацію з іншим лікарем його Центру первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД).

ЛІКАР, З ЯКИМ Я ХОЧУ УКЛАСТИ ДЕКЛАРАЦІЮ, НАБРАВ РЕКОМЕНДОВАНУ КІЛЬКІСТЬ ПАЦІЄНТІВ ТА БІЛЬШЕ НЕ БЕРЕ НОВИХ. ЯК БУТИ У ТАКОМУ ВИПАДКУ?

У 2019 році сімейні лікарі, терапевти та педіатри зможуть укладати декларації з більшим числом пацієнтів, ніж рекомендована кількість. Відповідний проект Постанови Кабінету Міністрів України вже пройшов громадське обговорення та готується до розгляду на Кабміні. Лікарі первинної ланки зможуть набирати додатково ще половину від встановленого ліміту, якщо має можливість і ресурси надати їм необхідну допомогу. Тобто сімейний лікар зможе набрати додаткових 900 пацієнтів, терапевт - 1000 пацієнтів, а педіатр - 450.

Але наголошуємо, що рішення про укладання декларацій понад норми — це особистий вибір лікаря. МОЗ України лише надає таку можливість першою чергою медичним закладам у сільській місцевості, де є така необхідність.


ЯК БУТИ, ЯКЩО У МОЄМУ МІСТІ НЕ ВИСТАЧАЄ ЛІКАРІВ?

Місцева влада має забезпечити належну кількість лікарів первинної медичної допомоги, оскільки саме вона є власником медичних закладів та має забезпечити рівний доступ до медичної допомоги для всіх мешканців.

Місцева влада може оголосити конкурс на посаду сімейного лікаря в своєму місті або селищі. Забезпечити йому комфортні умови праці та життя. А Національна служба здоров’я забезпечить достатнє фінансування для встановлення достойних заробітних плат для медиків, що надають первинну медичну допомогу. Ті медичні заклади, що вже уклали договори з Нацслужбою здоров’я, отримали оплати за послуги до двох разів більше, ніж це було за старої моделі фінансування.

Передусім таке збільшення фінансування відобразилося на зарплатах лікарів та медичного персоналу. Наприклад, лікарі Центру первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) №2 Дніпровського району Києва отримують зарплату від 18 до 22,5 тис грн, а медсестри близько 10 тис грн. Зарплата медичного персоналу зросла до 20%. У ЦПМСД Нової Каховки на Херсонщині зарплата лікарів складає 15-16 тис грн, а зарплата медсестер зросла до 10 тис грн.

ЯК ОБРАТИ СВОГО СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ, ТЕРАПЕВТА ЧИ ПЕДІАТРА?

Обрати сімейного лікаря, терапевта чи педіатра кожен може самостійно. За 9 місяців кампанії «Лікар для кожної сім’ї» понад 22 млн українців знайшли свого сімейного лікаря. Як показує жовтневе опитування Соціологічної групи «Рейтинг», 76% з них задоволенні обраним лікарем.

Якщо ви ще не уклали декларацію зі своїм сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром, нагадуємо як це можна зробити:

КРОК 1: Завчасно запишіться на прийом до обраного лікаря за телефоном, онлайн або в реєстратурі. Це зекономить час і дозволить уникнути живої черги.

КРОК 2: Візьміть із собою паспорт, ідентифікаційний код і мобільний телефон. Якщо потрібно підписати декларацію для дитини до 14 років — візьміть також свідоцтво про народження дитини.

КРОК 3: Лікар (це також може бути працівник реєстратури або медсестра) введе ваші дані в електронну систему. На мобільний надійде СМС з кодом. Повідомте цей код працівнику закладу.

КРОК 4: З електронної системи роздруковується декларація з вашими даними. Уважно перевірте, чи всі ваші дані правильні. Якщо потрібно — працівник закладу внесе зміни в системі та роздрукує декларацію ще раз.

Підпишіть два екземпляри роздрукованої декларації. Один — ви забираєте з собою, інший залишається у закладі.

КРОК 5: Працівник закладу підтверджує вашу декларацію електронним підписом і відправляє в електронну систему.

КРОК 6: Вітаємо, тепер ви маєте свого лікаря! Звертайтеся до нього, якщо почуваєтеся погано. Не тягніть до останнього, записуйтеся на прийом завчасно, щоб зекономити власний час. Отримуйте направлення на аналізи, рецепти на «Доступні ліки» та інші медичні послуги. Виконуйте приписи вашого лікаря і будьте здорові!

ЧИ Є РЕЙТИНГ АБО СПИСОК ВСІХ ЛІКАРІВ В УКРАЇНІ, З ЯКИМИ Я МОЖУ УКЛАСТИ ДЕКЛАРАЦІЮ?

Кожний лікар, який має диплом про закінчення медичного університету, має право займатися медичною практикою.

Вибір лікаря — індивідуальний і суб’єктивний процес. Тож для кожного пацієнта список чи рейтинг лікарів може складатися на підставі різних критеріїв. Для когось важливо, щоб у лікаря був великий стаж роботи, хтось орієнтується на його досягнення, а комусь важливо, щоб лікар був приємним у особистому спілкуванні.

Водночас МОЗ України вітає ініціативу створення рейтингів і довідників лікарів від професійних медичних асоціації, громадських та пацієнтських організацій або місцевої влади.

НА ЯКІ ПОСЛУГИ Я МОЖУ РОЗРАХОВУВАТИ, ЯКЩО В МЕНЕ Є ДЕКЛАРАЦІЯ З СІМЕЙНИМ ЛІКАРЕМ? ЧИ ЗМІНИТЬСЯ ЦЕЙ ПАКЕТ ПОСЛУГ У 2019 РОЦІ?

Гарантований пакет послуг, який безоплатно надається сімейними лікарями, терапевтами чи педіатрами, у 2019 році не зміниться. І наступного року всі пацієнти можуть розраховувати на консультацію лікаря, на спостереження за загальним станом здоров’я, проведення профілактики. Сімейний лікар, терапевт чи педіатр призначає лікування та виписує рецепти, за якими у тому числі можна отримати препарати за програмою «Доступні ліки», виписує лікарняні, видає довідки. Також лікарі первинки мають у своєму арсеналі 8 базових лабораторних і інструментальних досліджень.

ЧИ МОЖУ Я СЬОГОДНІ ЙТИ, НАПРИКЛАД, ДО ЛОРА АБО ІНШОГО ВУЗЬКОПРОФІЛЬНОГО СПЕЦІАЛІСТА САМОСТІЙНО, БЕЗ НАПРАВЛЕННЯ СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ?

Зараз потрапити до ЛОРа, хірурга або іншого вузькопрофільного спеціаліста без направлення від сімейного лікаря, терапевта чи педіатра не можна.

Практика звернень до вузькопрофільних спеціалістів напряму без направлень дуже розповсюджена.

З другої половини 2019 року за медичні послуги в поліклініках почне платити Національна служба здоров‘я. Тоді без направлення сімейного лікаря медичні послуги у цих закладах будуть для пацієнтів платними. Звернення без направлень будуть оплачуватися НСЗУ тільки у чітко визначеному переліку випадків.

КОЛИ ЗМІНИ РОЗПОЧНУТЬСЯ У ПОЛІКЛІНІКАХ?

З липня 2019 почне діяти программа «Безкоштовна діагностика», до якої зможуть долучитися комунальні та приватні поліклініки та поліклінічні відділення при лікарнях. У програму ввійдуть понад 50 медичних послуг — аналізів, інструментальних досліджень (рентгени, УЗД та інші) і послуг вузькопрофільних спеціалістів. Ці медичні послуги на 100% оплатить Національна служба здоров’я.

Послуги можна буде безоплатно отримати тільки за направленням сімейного лікаря, терапевта, педіатра. Пацієнт може сам обрати медзаклад, у якому отримуватиме медичні послуги програми «Безкоштовна діагностика». Головна умова — цей заклад має бути приєднаний до програми. З липня 2019 року шукайте наліпки «Безкоштовної діагностики» на дверях вашої поліклініки.

Чи ввійде ваше місто чи райцентр у програму? Запитайте у свого мера або голови району чи ОТГ. Головна умова участі у програмі — медзаклад має підписати договір із Національною службою здоров’я до 1 липня 2019 року.

КОЛИ НАЦІОНАЛЬНА СЛУЖБА ЗДОРОВ’Я ПОЧНЕ ГАРАНТОВАНО ОПЛАЧУВАТИ МЕДИЧНІ ПОСЛУГИ НА ВСІХ РІВНЯХ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ?

З 2020 року гроші підуть за пацієнтом до лікарень. Разом з ухваленням Державного бюджету на 2020 рік буде затверджена програма медичних гарантій, в якій визначатиметься конкретний перелік безоплатних послуг та ліків для кожного.

Таким чином, коли пацієнт звертатиметься до лікарні за направленням для лікування чи здійснення планового операційного втручання, що входить в цей перелік, він отримуватиме допомогу безоплатно. А Національна служба здоров’я заплатить гроші лікарні за надані йому медичні послуги.

Про це повідомляє прес-служба МОЗ України, moz.gov.ua.

Нагадаємо, 23 лікарі трьох рівненських Центрів первинно медико-санітарної допомоги, яких обрали максимум пацієнтів, отримали зарплати близько 15 тисяч. Зросли й зарплати медсестер. Тепер вони залежно від кількості пацієнтів лікаря, з яким працюють, отримують близько 8 тисяч гривень.





На правах реклами