Ми у Facebook
07.01.2019, 19:00

Як відрізнити постійну вакансію від "піраміди"

Коли довго не можна знайти омріяне місце праці, люди готові хапатися за "рятівне коло" заманливих пропозицій.
Пізніше може виявитися, що привабливі на перший погляд пропозиції з хорошою посадою і високим заробітком – «піраміда». По суті, такі пропозиції і вакансіями не є, оскільки в «піраміді» немає фіксованого штату, штатного розпису, посадових інструкцій тощо.

Починаючи працювати в «піраміді»,слід чітко усвідомлювати, що це не робота, а якесь співробітництво, де ви з першого дня повинні викуповувати продукцію під реалізацію, вам же не винні нічого.


Експерти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна виділили основні ознаки так званих вакансій:

1. Неконкретна назва посади.

2. Не названо компанію, яка шукає «співробітників». Замість назви може фігурувати «солідна компанія», «фірма, що працює на ринку України 20 років», «10 років успішної роботи». Все це додає ваги і «солідності».

3. У тексті є слова «неповна зайнятість», «гнучкий графік», «робота в зручний час», проте немає ні конкретного часу, ні слова «позмінно».

4. Вакансія не вимагає ні навичок, ні досвіду. Найчастіше так і зазначається – «досвід не потрібен».

5. Посадові обов'язки розмиті: «робота з клієнтами», «підписання договорів».

6. Привабливі, однак не конкретні формулювання: «навчання», «кар'єрне зростання», «зарплата, що постійно зростає».

7. Невідповідність посади стандартним посадовим обов'язкам, наприклад, потрібен менеджер з продажу, а в обов'язках – підбір персоналу (цим зазвичай займається менеджер з персоналу).

8. Завищена зарплата, а також приписка «від...», наприклад, менеджер з продажу, зарплата від 15 000 гривень, або формулювання «ставка + відсоток від продажів».

9. Мобільний телефон. Його дають, як правило, тільки ті, у кого немає ні офісу, ні представництва.

10. Незвичайні примітки, наприклад, «телефонувати тільки після 19.00» (у звичайний «офісний» час «менеджер з продажу», швидше за все, працює в офісі); «резюме не розглядаємо, зв'язок тільки по телефону».

11. Розмиті відповіді на запитання по телефону. Так, на конкретне запитання: «Чим займається компанія?» можна отримати відповіді, що нічого не означають: у нас багато різних напрямків; ми надаємо інформаційні/косметологічні/оздоровлювальні послуги. На прямі запитання на кшталт «що ви продаєте?» «менеджери з продажу», як правило, взагалі не відповідають.

Про це повідомляє HeadHunter, rovno.hh.ua.

Нагадаємо, що під час співбесід потрібно дотримуватися кількох правил.





На правах реклами