Ми у Facebook
26.12.2018, 12:41

Держбюджет-2019 - мільярди гривень спрямують на розвиток регіонів і громад

Наступного року на всі сфери, що фінансуються державою уряд запланував суттєве збільшення видатків. Держбюджет-2019 називають збалансованим, орієнтованим на підвищення якості життя українців і спрямованим на розбудову України.
- Є бюджет – збалансований і реалістичний. ми зберегли всі програми – безпеки і оборони, в медицині, освіті, будемо будувати дороги, будемо продовжувати децентралізацію,- Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман

Соціальні виплати зростатимуть


Соціальний захист громадян у пріоритеті держбюджету-2019. Рівень «мінімалки» складатиме 4200 грн.

Уперше в історії незалежності пенсії будуть автоматично проіндексовані залежно від рівнів інфляції та зарплати - орієнтовно вони збільшаться на 15-20%. Уже з 1 січня військові пенсіонери в середньому отримуватимуть на 738 грн. більше.

На «теплі» кредити, що дозволять українським родинам зекономити на платежах за комунальні послуги, уряд зарезервував майже півмільярда гривень. До речі, до Фонду енергоефективності спрямують 1,6 млрд грн.

Більше коштів на місцеві дороги


Як ми зазначили вище, видатки у прийдешньому році будуть збільшені. Наприклад, на ремонт і будівництво доріг порівняно з 2018 р. буде спрямовано на вісім мільярдів більше - 55,6 млрд грн. Майже всі ці кошти надійдуть до Дорожнього фонд, через який 14,7 млрд грн. субвенціями направлять у регіони на ремонт і будівництво місцевих доріг.

Фінансова децентралізація


Також, наступного року продовжиться процес децентралізації, фінансового зміцнення і розвитку територіальних громад. В цілому обсяг фінансових ресурсів місцевих бюджетів у порівнянні з 2018 роком зросте на 15,3 млрд і складе 568,7 млрд. грн. Для збільшення ресурсу місцевих бюджетів, були передбачені додаткові надходження: на місцях будуть залишати надходження від великої кількості податків, зборів та акцизів. За рахунок наповнення Державного фонду регіонального розвитку будуть відремонтовані і побудовані лікарні, спортивні комплекси, школи, мости, системи водогону та багато інших об’єктів. Так, в цьому році за рахунок коштів ДФРР та субвенції на розвиток об’єднаних територіальних громад вже реалізується 3170 проектів на загальну суму 7,7 млрд грн.

Реформування медицини


Наступного року триватиме активна фаза реформування медичної сфери. На вже оновлену систему первинної медичної допомоги закладено 15,2 млрд грн.

У 2019 році стартують програма з безкоштовної діагностики і реформа системи екстреної медичної допомоги. Для останньої заплановано мільярд гривень на оновлення диспетчерських протоколів, навчання спеціалістів, закупівлю спеціального транспорту
Для програми «Доступні ліки», яку вже оцінили українці, і наступного року також передбачено 1 млрд грн.

- Півтора роки тому як тільки не критикували програму «Доступні ліки», але сьогодні програма працює і люди отримують безкоштовні ліки. Раніше було 140 препаратів, а зараз їх уже 250. Тобто ми розширюємо можливості програми. І ми вже працюємо над тим, щоб у майбутньому розширити коло тих хвороб, за якими люди зможуть отримувати ліки безкоштовно або за цінами нижчими на 80-85 %», - зазначає віце-прем’єр-міністр Павло Розенко.

Мільярди для села і на оборону


Аналізувати будь-який держбюджет можна довго. Не маємо завдання перевантажити вас інформацією та цифрами - тому у декількох реченнях згадаємо про деякі не менш важливі видатки.

Для закупівлі та модернізації військової техніки наступного року спрямують 40 млрд грн. У бюджеті-2019 передбачено близько двох мільярдів гривень для будівництва або придбання житла для військовослужбовців, а також на 27,8 млрд збільшено статтю грошового забезпечення військових та силових структур.

На розвиток фермерських господарств і тваринництва зарезервовано 1 та 3,5 млрд гривень відповідно. Додатково аграріям виділять майже мільярд на здешевлення придбання вітчизняної техніки – для фермерів держава забезпечить знижку близько 40%.

У наступному держбюджеті також закладено 1,5 млрд. грн у якості субвенції на підвищення якості освіти, майже мільярд для реформи нової української школи. Не обділена й галузь культури - для її розвитку закладено 5,6 млрд грн, із яких мільярд піде на підтримку виробництва українського кінопродукту.





На правах реклами