Ми у Facebook
26.12.2018, 17:59

Як краще перетнути кордон з Польщею (+ПОРАДИ)

фото з ukrinform.ua.

Зараз на польсько-українському кордоні - затори. Як повідомила рівнянка Ірина, нещодавно їй довелося простояти більше 10 годин у заторах.
Усе через те, що українці масово повертаються додому на свята. А тому фахівці Генерального консульства України в Любліні (Польща) підготували поради, як швидше та ефективгіше перетнути кордон:

1)       Перетин державного кордону з Польщею автомобільним транспортом буде ускладненим, можливі черги і тривалі очікування на КПП, особливо, у пунктах «Ягодин-Дорогуськ», «Рава-Руська-Гребенне», "Медика-Шегині", «Краківець-Корчова». Менш завантаженими протягом 2018 року спостерігалися  КПП «Зосін-Устилуг», «Долгобичув-Будомєж». Протягом останніх років з польською стороною досягнуто значної активізації у інтенсифікації залізничного та авіасполучення. Рекомендується громадянам України, які повертаються з Польщі додому, або планують подорожі до Польщі у період з 20 грудня по 15 січня, уникати подорожей автомобільним транспортом, а також користуватися пішим переходом "Медика-Шегині". Щодня курсують поїзди  Львів-Перемишль, Ковель-Хелм, Київ-Люблін-Варшава, значно інтенсифіковано автобусне сполучення. 

2)       Митна служба Республіки Польща забороняє ввезення з України приватними особами харчових продуктів, зокрема, м’ясо-молочних, у т.ч. для власного споживання, тому радимо громадянам України не мати їх при собі на момент перетину кордону.

3)       Рекомендується громадянам України, які подорожують автомобілями, звернути увагу на безумовну обов’язковість наявності для подорожі до Польщі, передусім, на момент проходження прикордонного контролю, страхового полісу на автомобіль, т.зв. «зелену карту», на усі дні подорожі. Поліс може бути запитаний до перевірки як при в’їзді, так і при виїзді з Польщі. У разі відсутності чи нечинності полісу, законодавством Польщі передбачені надзвичайно високі штрафні санкції для іноземців (від 1 тисячі євро і вище).

4)       За довідковою інформацією Прикордонної служби РП, з метою уникнення ускладень при проходженні митних та паспортних процедур громадяни України мають бути готовими пред’явити достатні грошові кошти або кошти на рахунку на період перебування у Польщі та повернення в Україну  (орієнтовно 100 зл. на день, сума зменшується, якщо є забезпечення місцем проживання), у разі подорожі з метою працевлаштування – документально підтвердити мету поїздки (https://www.strazgraniczna.pl/pl/cudzoziemcy/warunki-pobytu-cudzozie). На випадок надзвичайних ситуацій за кордоном, з метою відшкодування можливих витрат, громадянам України необхідно мати у наявності міжнародний страховий поліс страхування життя та здоров’я.

За повідомленням з офіційного сайту Генконсульства України в Любліні, lublin.mfa.gov.ua.

Нагадаємо, Польща змінює посла в Україні - Яна Пєкла відкличуть з посади 31 січня 2019 року.Відповідну постанову президента Польщі оприлюднили вчора, 19 грудня, в урядовому виданні Monitor Polski. Також виїзд працівників з України на Захід є справжньою загрозою для польської економіки.





На правах реклами