Ми у Facebook
27.12.2018, 13:48

Якісна освіта у престижному закладі: Рівненська медична академія – твій ключ до успіху

Перехідний період від Рівненського державного базового медичного коледжу до КЗВО “Рівненська медична академія” потребує ідей, відповідної матеріально-технічної бази і кадрових професіоналів. Усе це спрямоване на можливість отримання якісної освіти й успішне працевлаштування студентів.
Ще 20 років тому, коли Ростислав Сабадишин очолив заклад, навчання проходило в одному корпусі, немісцеві студенти проживали в одному гуртожитку. Загалом, студентів було 600. Потім з’явився “Базовий медичний коледж”, який завжди славився розумними студентами та професійними викладачами. Нині заклад перебуває на заключній сходинці реформування в медичну академію. Навчання проходить у чотирьох корпусах, є три гуртожитки. Усе це заслуга професійної команди працівників, яку очолює професор, доктор медичних наук, заслужений лікар України Ростислав Олексійович САБАДИШИН.



Очільник закладу розповів про етапи реформування закладу і про те, що дасть зміна назви для розвитку закладу:

– Вказаному реформуванню передувала наполеглива робота впродовж останніх десяти років. У першу чергу, багато моїх зусиль було спрямовано на формування якісного науково-педагогічного потенціалу. Перед викладачами з високими професійними якостями ставилися завдання проводити наукову роботу з метою одержання наукового ступеня. Науковці мали першочергове право при працевлаштуванні на роботу до коледжу. Завдяки такій роботі на сьогоднішній день у закладі працюють: один заслужений лікар України, п’ять відмінників освіти, один заслужений працівник охорони здоров'я України, один доктор медичних наук, 40 кандидатів наук, один професор, шість доцентів. Ці показники є одними з найвищих серед коледжів України.



Зрозуміло, що для успішного функціонування замало лише професійного кадрового забезпечення. Оскільки важливу роль відіграє матеріально технічна база. Як не дивно, з цим у закладі повний порядок. Є сучасні навчальні лабораторії, комп’ютерні класи та кабінети. Важливо, що зі всіма лікувально-профілактичними і фармацевтичними закладами області укладені договори про можливість проходження практики. Це в майбутньому породжує перспективу успішного працевлаштування.

Ще однією перевагою закладу є систематичне підвищення якості освітніх послуг. Багато студентів займають призові місця на конкурсах та олімпіадах не лише обласного, а й всеукраїнського рівня. Красномовнии є факт успішного працевлаштування студентів. Зокрема, 77,8% випускників 2017/2018 років вже працевлаштовані за здобутими спеціальностями.

Проте, найголовнішим та найвагомішим аргументом реформування є покращення освіти. Завдяки проведеній роботі вдалося значно розширити спектр освітніх послуг для абітурієнтів. Зокрема, впродовж останніх років проведено ліцензування щодо підготовки фахівців на бакалаврському рівні вищої освіти з чотирьох спеціальностей медичного та фармацевтичного спрямування. У результаті зміни типу закладу вищої освіти на академію в короткотерміновій перспективі планується провести ліцензування з цих спеціальностей на магістерському рівні вищої освіти. Це є надзвичайно важливим і позитивним кроком для розвитку закладу. Адже коледж не мав можливості навчання на магістерському рівні, відповідно до Закону України “Про вищу освіту”. Також планується створити на базі академії науковий осередок, який проводитиме наукові дослідження, реалізовуватиме інноваційні проекти в галузях освіти та медицини. До роботи осередку планується залучити наявний в закладі науково-педагогічний потенціал, науковців інших закладів.



Важливо, що тут керівник є рушійною силою і завжди йде в ногу з часом, тому в планах академії – співпраця із закордонними студентами/вишами.

– Я вважаю, що міжнародне співробітництво є вкрай важливим для закладу, адже розвиток медичної освіти, наприклад, у більшості країн Євросоюзу, випереджає вітчизняний. Тому коледж упродовж останніх п'яти років співпрацює із закордонними медичними та освітніми закладами у напрямку підвищення професійного розвитку педагогічних працівників, обміну студентів, навчання іноземців. Вже на даний час відповідно до укладених договорів студенти коледжу мають можливість проходити виробничу практику за кордоном, а іноземці – навчатися у коледжі. Завдяки зміні типу навчального закладу на академію, співпраця поглибиться. Насамперед, після проведення ліцензування на магістерському рівні вищої освіти, інформаційної та роз’яснювальної роботи за кордоном очікуємо збільшити кількість іноземних студентів, які навчатимуться в закладі. При цьому позитивним є те, що вартість навчання в нас є значно меншою, ніж за кордоном. Також з метою спрощення у перспективі процедури нострифікації (визнання – ред.) диплома академії за кордоном вже на даний час навчальні плани закладу з підготовки фахівців за певною спеціальністю коригуються із врахуванням міжнародних стандартів. Для академії цей напрямок співпраці економічно вигідний, оскільки приноситиме додаткові фінансові ресурси. Надзвичайно важливою для академії буде співпраця у науковій діяльності. Тому я особисто докладу максимум зусиль для забезпечення участі науковців закладу в міжнародних наукових проектах, конференціях, семінарах, стажуванні за кордоном тощо, – ділиться планами Ростислав Сабадишин.

Такий професійний розвиток науково-педагогічних кадрів є запорукою підвищення якості освіти і успіху студентів.





На правах реклами