Ми у Facebook
01.01.2019, 12:40

Медицина: що змінилось і чого чекати

Як змінилася система охорони здоров’я за рік трансформації та що на неї чекає у 2019 році.
Трансформація системи охорони здоров’я почалась з первинної ланки та фактично триває дев'ятий місяць. З якими результатами зустрічає новий рік «первинка» та які зміни очікують на систему охорони здоров’я у 2019 році.


ЯК ЗМІНИЛАСЬ «ПЕРВИНКА» У 2018 РОЦІ І ЩО НА НЕЇ ЧЕКАЄ В НАСТУПНОМУ РОЦІ

«Третя хвиля» подання заяв на підписання договорів з Національною службою здоров’я закладами, у яких працюють сімейні лікарі, терапевти, педіатри, завершилася 20 грудня.

Заяви на укладання договорів з Національною службою здоров’я подало 1 207 комунальних та приватних медичних закладів первинної допомоги.

«За результатами третьої хвилі понад 95% усіх комунальних медичних закладів первинки долучилися до змін і переходять на нову модель фінансування - коли держава оплачує медичні послуги, надані конкретному пацієнту. У закладах-партнерах НСЗУ свого лікаря обрали понад 14 мільйонів людей. І за ними в заклади вже прийшли 3,5 мільярди гривень. Фінансування первинки збільшили лише у півтора рази, а зарплати лікарів зросли вдвіч-втричі. Це свідчить про те, що нова модель довела свою ефективність»,- сказав голова Національної служби здоров’я Олег Петренко.

В Донецькій, Миколаївській, Чернігівській, Івано-Франківській областях та місті Києві партнерами НСЗУ зголосилися стати всі 100% медзакладів первинної допомоги. У Сумській та Житомирській області заяви подали 98% комунальних закладів.

Нагадуємо, що у 2019 році комунальні заклади первинної ланки не будуть отримувати медичної субвенції з держбюджету. Єдине джерело фінансування комунальних медзакладів «первинки» на наступний рік — договір з Нацслужбою здоров’я.

Медзаклади первинної ланки, які не встигли подати заяви на укладання договорів до 20 грудня 2018, зможуть укласти договори протягом наступного року. З другої половини січня 2019 року Нацслужба здоров’я оголосить про прийом заяв, який буде тривати протягом року.Подати документи на укладання договорів можна буде в індивідуальному порядку.

До змін на первинній ланці активно долучаються і приватники. 20% закладів, які подали заяви на укладення договору зі Службою, - приватні клініки та лікарі-ФОП. У 2019 році понад 200 приватників по всій країні надаватимуть послуги первинної допомоги коштом Національної служби здоров’я України.

Заклади, що підписали договори з НСЗУ, отримують більше фінансування та мають можливість піднімати заробітні плати лікарів у 2-3 рази. Зарплати вже почали зростати у трансформованих закладах по всій країні. Наприклад, у Хмельницькій області зафіксований рекорд - лікарю первинної ланки нарахували 30 258 грн.

Також триває кампанія «Лікар для кожної сім’ї», в межах якої за 9 місяців майже 24 млн українців обрали свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

«Ми ніколи не підозрювали, наскільки сильним є бажання людей вільно обирати своїх лікарів - наскільки їх втомили дільничні лікарі, до яких їх примусово “приписали”. Жовтневий зріз громадської думки показує, що понад три чверті громадян задоволені своїм вибором”, - говорить заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк.

ПРОГРАМА «БЕЗКОШТОВНА ДІАГНОСТИКА»

З 1 липня 2019 року запрацює програма «Безкоштовна діагностика», яка запустить новий принцип фінансування на рівні спеціалізованої амбулаторної допомоги.

За направленням сімейного лікаря, терапевта та педіатра пацієнт зможете отримати пакет діагностичних та лікувальних послуг, які оплатить Національна служба здоров'я за принципом «гроші за пацієнтом».

У програму увійде 50+ послуг: аналізи, 4 види біопсії, 5 видів рентгенів, 6 видів УЗД, мамографія, ехо серця, дослідження новоутворень, 6 ендоскопічних операцій одного дня та інше. До списку послуг увійшли не лише діагностичні процедури, а й лікування - нескладні та неінвазивні операції.

З детальним переліком медичних послуг у програмі «Безкоштовна діагностика» можна ознайомитися у проекті Постанови Кабінету Міністрів України.

Щоб долучитися до програми спеціалізовані заклади й громади мають підготуватися:

Реорганізуватися в комунальні некомерційні підприємства.
Комп'ютеризувати кабінети сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів і спеціалістів та підключитися до системи eHealth.
Укласти договір з НСЗУ - прийом заяв у квітні 2019 року.


ЕЛЕКТРОННІ ІНСТРУМЕНТИ ДЛЯ ЛІКАРІВ ТА ПАЦІЄНТІВ

У 2019 році в електронний формат почнуть переходити медичні картки, рецепти, направлення та лікарняні.

Цей процес почнеться вже з січня 2019 року з запровадження електронних карток на первинній ланці. Сімейні лікарі, терапевти і педіатри, які працюють у закладах первинної медичної допомоги та підключені до електронної системи охорони здоров’я, почнуть вносити інформацію про візити пацієнтів в електронній системі.

На першому етапі пацієнти не зможуть особисто зайти в свою електронну медичну картку. Але за необхідності лікар зможе роздрукувати набір даних, наприклад, запис про візит. Планується, що згодом через кабінет пацієнта можна буде мати доступ до своїх даних в електронній системі охорони здоров’я.

Впродовж року будуть впроваджені електронні направлення до спеціалістів, рецепти на “Доступні ліки”, лікарняні листи.

З середини року електронні інструменти з’єднають первинну та спеціалізовану ланку в межах програми “Безкоштовна діагностика”. Оплата за ці послуги буде пов’язана з електронною звітністю. Тому критично важливою є комп’ютеризація закладів спеціалізованої амбулаторної допомоги.

ГАРАНТОВАНИЙ ПАКЕТ МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ

У 2019 році МОЗ України презентує перший в історії України гарантований пакет медичних послуг, який прийде на заміну псевдо-безкоштовній медицині.

Гарантований пакет - це чіткий набір послуг первинної, спеціалізованої амбулаторної, стаціонарної допомоги, а також екстрена, паліативна та реабілітаційна допомога - базовий набір життєво необхідних послуг, які затверджуватиме восени 2019 Верховна Рада.





На правах реклами