Ми у Facebook
13.01.2019, 12:40

Багата вечеря: Як приготувати корисне меню до свята

Сплануйте святкове застілля, щоби зустріти новий рік з новими силами та добрим самопочуттям.
Разом науковою блогеркою Дарією Озерною розказуємо, як зробити традиційне застілля більш здоровим, але не менш смачним та святковим.

Передусім зважте всі "за" і "проти", коли плануєте складне багате меню до свят. Тривале стояння на ногах, без руху і роботи м’язів, викликає біль в суглобах і набряк вен. Висока температура і брак кисню в кухні є причиною головного болю і навіть підвищення тиску. Шум, опіки, багатозадачність, важкі сумки й витрати грошей — ніщо із цього здоров’я вам не додасть.

Які страви приготувати на Щедрий вечір (РЕЦЕПТИ)

Здоровий варіант - зробити те саме, але трохи простіше і здоровіше.
Наприклад, олів’є. Це салат, бо в ньому багато порізаних компонентів і соус: картопля, морква, цибуля, огірки, м’ясо, яйця, і жирний майонез. Власне, олів’є може бути повноцінною стравою, а не “салатом”: тут є білки, жири, повільні вуглеводи. Що зробити? Є олів’є — не готуйте більше калорійних страв.

Старайтесь мінімізувати кількість майонезу у свяковому меню. У фабричному майонезі часто багато доданої солі, цукру та жиру. Тому його, як і інші готові соуси, слід максимально обмежити у споживанні, а краще — зовсім відмовитися. Натомість готувати їх вдома самостійно. Але домашній майонез у класичному розумінні — теж не вихід. Сирі яйця, які входять до його складу, небезпечні для здоров’я. Нерідко сальмонели забруднюють курячі яйця, тож без термічної обробки вживати їх не варто.

Що рівненські господині готуватимуть на Щедрий вечір (+РЕЦЕПТИ

Здоровий варіант - замінити майонез: сметаною — в ній вітамін D, молочнокислі бактерії та жирні кислоти із коротким ланцюгом, турецьким йогуртом і гірчицею в зернах. Якщо хочете спробувати щось зовсім нове, майонез можна приготувати із горіхів кеш'ю або авокадо, чи взагалі на аквафабі — це вода, в якій варився турецький горох для хумусу.

Старайтесь змінювати співвідношення компонентів на більш корисне: більше моркви, свіжий огірок замість солоного, зелена цибуля замість ріпчастої (в ній багато магнію), відварене філе замість ковбаси й шинки. Додайте солену скумбрію — це джерело омега-3 поліненасичених жирних кислот.

У десертах теж оберіть більш здорову альтернативу: сирник, ягідне желе чи крема каталана (іспанський десерт із молока, крохмалю, лимонної цедри, кориці і жовтка), банановий мус (банани, замочені горіхи, фініки і какао), домашнє імбирне печиво або печені яблука і груші.

Старайтесь максимально спрощувати своє меню: замість "шуби" — подайте окремо оселедці чи скумбрію, а замість пюре або печені — зелений горошок, який не треба ані чистити, ані різати — просто потушкуйте, чи печений гарбуз, що пасуватиме до всього жирного за столом, запечені чи потушковані селеру, моркву і пастернак — у них мало калорій, корисна клітковина, і просте приготування.

Що приготувати на Святвечір напередодні Водохреща

Вибирайте корисні способи готування і подачі. Наприклад, запікайте, а не смажте м’ясо, спробуйте до нього соус із перемеленої журавлини, або гірчиці в зернах і йогурту, а не кетчуп чи той самий майонез; не відмовляйтесь від холодцю, бо він корисний, але не забудьте доповнити його овочевим салатом і цвіклями. А от ковбаси, шинка, готові не-домашні — все процесоване м’ясо — їсти не варто.

Добре приготувати до свят суп, курячий чи рибний бульйон або борщ. Рідка тепла їжа, в якій - все корисне з овочів сприяє травленню, але і утримує нас від переїдання.





На правах реклами