Ми у Facebook
15.01.2019, 09:59

Нові правила сексу в Україні: як не порушити закон?

фото з pxhere.com.

Починаючи з 11 січня набув чинності новий закон, який стосується сексуального життя.
Як повідомляло ОГО, закон № 2227-VIII вносить зміни до Кримінального кодексу щодо обов’язкової обопільної згоди на секс. Зокрема, змінюється визначення поняття "зґвалтування" та розширюється коло потенційних обвинувачуваних у примушенні до сексу.

Що це значить, докладно пояснює правозахисник та адвокат Валентин ДУПАК:

“Закон України "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами" набув чинності 11 січня 2019 року. Якщо з цього дня ви без добровільної згоди свого (не свого) партнера займетеся статевим актом, ви будете вважатися ґвалтівником! В Україні сексуальні дії, вчинені без добровільної згоди партнера тепер кваліфікуються як зґвалтування або сексуальне насильство. Відповідні зміни внесені в Кримінальний кодекс. Ці норми гендерно нейтральні, постраждалими від злочину можуть бути як жінка, так і чоловік. І стосуються вони різних видів сексуального насильства. Зокрема, є стаття 153, де злочин ще з радянських часів кваліфіковано як “задоволення статевої пристрасті неприродним способом із застосуванням фізичного насильства, погрози його застосування або з використанням безпорадного стану потерпілої особи”. У зміненому Кримінальному кодексі України ця стаття називається “Сексуальне насильство” — йдеться про вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов’язаних із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди постраждалої особи. Згідно зі старою редакцією статті 152 Кримінального кодексу України, зґвалтуванням вважалися "статеві зносини із застосуванням фізичного насильства, погрози його застосування або з використанням безпорадного стану потерпілої особи". За новою, редакцією зґвалтування — це "вчинення дій сексуального характеру, пов’язаних із вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи". Тобто тепер, щоби довести злочин, потрібно подати докази, що не було згоди на секс. Що ж це означає простою мовою і чи потрібні "розписки-дозволи на секс"? НІ! Насправді, трохи підкоректували термінологію, аби привести її до світового взірця. Презумпція невинуватості – нікуди не зникла, а у даному випадку вона трансформувалась у презумпцію "згоди на секс", якщо інше не буде доведено. В Україні культура стосунків між чоловіком і жінкою часто буває на рівні російського "Б’є - значить любить". І це стосується не лише сімейних пар, а й загалом стосунків чоловіка і жінки. Тому удосконалення законодавства в цьому напрямку можна лише вітати. Повторюсь. Ніяких письмових згод на секс не потрібно. Багато представників ЗМІ в черговий раз створили ажіотаж там, де його немає, а хитрі юристи їм лише підіграють!” - Пояснювє Валентин ДУПАК.

Міністерство юстиції України також опублікувало інфографіку, яка спростовує усі міфи щодо згаданого закону, який стосується сексуального життя:

facebook.com/minjust.official
facebook.com/minjust.official


Нагадаємо, що згідно з новим законом, примушування до аборту без добровільної згоди потерпілої тягне обмеження волі до 5 років або тюремний строк до 3 років за позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років чи без такого.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ