Ми у Facebook
01.02.2019, 09:20

Трудова міграція: чому українці їдуть на заробітки?

Питання трудової міграції надзвичайно актуальне для України і Рівненщини зокрема.
Як за останній час змінилась структура попиту та пропозиції на ринку праці в іноземних компаніях? Які мотиви спонукають українців до пошуку роботи за кордоном та з якими труднощами доводиться стикатись під час трудової міграції?

Так, згідно з результатами опитування hh.ua, у 92% респондентів є бажання попрацювати за кордоном. А от досвід такої роботи є у 29% опитаних. Серед мотивів працевлаштування за кордоном: можливість заробити грошей, шанс згодом залишитись у тій країні, цікавий життєвий досвід тощо. Проте, і ті, хто працював в іншій державі, ті, хто такого досвіду немає визнають: ця робота пов'язана з певними труднощами. Серед них: розлука з рідними і близькими, мовні проблеми і складнощі з оформленням документів та пошуком роботи.

Які ж галузі затребувані закордонними роботодавцями та представники яких сфер готові до переїздів?

Якщо український ринок праці у 2018 році був відносно стабільним, та суттєвих змін у структурі зафіксовано не було, то пропозиції та запити про роботу від іноземних компаній мали досить динамічний характер. Чимало вакансій для українців розміщують роботодавці з Німеччини, Польщі та інших країн. При чому кількість пропозицій про роботу в Німеччині виросла на 13% в порівнянні з показником за грудень 2017, а в Польщі знизилась на 12%.

Аналіз бази вакансій та резюме hh.ua показав, що станом на грудень 2018 р до топ-5 сфер, у яких найчастіше є пропозиції роботи та у яких шукають роботу наші співвітчизники в Польщі та Німеччини, входять:





Рівнянка - про те, як знайшла роботу та облаштувалась у Польщі



Порівняно з початком роком до топ-5 сфер з резюме кандидатів, які готові переїхати в Польщу, увійшли «Топ-менеджмент» та «Початок кар’єри». А до топ-5 сфер з вакансіями у Німеччині увійшла «Медицина». Також зросла кількість вакансій у сфері «Будівництво» у Німеччині та зменшилась у сферах «Робочий персонал» та «Виробництво» у Польщі. Серед пошукачів, які готові переїхати до Німеччини та Польщі, зменшилась кількість резюме в галузі «IT, телеком» та збільшилась у сфері «Маркетинг».

6 способів додаткового заробітку у Рівному

Міграційні настрої, які залишаються на досить високому рівні, підштовхують українських роботодавців до пошуку додаткової мотивації для персоналу. Все частіше компанії говорять про необхідність створювати та розвивати ціннісну пропозицію роботодавця (EVP), турбуватись про щастя, ментальне і фізичне здоров'ї співробітників, будувати їх емоційний зв'язок із брендом компанії, підвищувати рівня «причетності» і eNPS (employee Net Promoter Score).





На правах реклами